Megváltoztak a trendek

2024.08.27. 19:55

A Balatonon reneszánszát éli a hűtőtáska

A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete keddi szezonértékelő találkozóján meglepő dolgok kerültek “terítékre”. Kertész Rezső elnök szerint megváltoztak a trendek a Balatonon: megnőtt a menük népszerűsége és visszatért a hűtőtáska.

Hajdú Marianna

Kertész Rezső, a KISOSZ somogyi elnöke a siófoki szezonértékelő találkozón a Balaton-parti vendéglátói trendekről és a kihívásokról is beszélt

Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Kedden Siófokon gyűltek össze a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének tagjai, hogy áttekintsék az idei szezon tapasztalatait a Balatonon. A találkozón Kertész Rezső, a KISOSZ somogyi elnöke részletesen elemezte az idei nyári szezon során tapasztalt változásokat, amelyek jelentős hatással voltak a Balaton-parti vendéglátásra.

KISOSZ balatoni szezonértékelő találkozó a Piroska Csárda különtermében, Siófokon, ahol Kertész Rezső, a KISOSZ somogyi elnöke beszédet mond.
A Balaton partján megváltoztak a trendek: újra népszerű a hűtőtáska és hódítanak a menük
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Újra hódít a hűtőtáska, népszerűbbek a menük

Az elmúlt évek során az á la carte ételek domináltak a balatoni éttermek kínálatában, de idén ez a tendencia megfordult. Kertész Rezső szerint míg korábban az á la carte ételek adták a forgalom 70 százalékát, idén a menük kerültek előtérbe. Ez a változás a vendégek költséghatékonysági törekvéseivel és az időbeli korlátokkal magyarázható, hiszen a nyaralók gyorsabban szeretnék elfogyasztani az ételt, hogy minél több időt töltsenek a vízparton.

Egy másik jelentős változás, hogy a nyaralók egyre gyakrabban érkeznek saját élelemmel a strandra. Az elnök szerint a hűtőtáska újra népszerűvé vált, ami csökkenti a helyi vendéglátók forgalmát napközben. A szezon során az esti vacsoráztatás is kitolódott, mivel a nagy hőség miatt a nyaralók késő estig a vízparton maradtak. Ez komoly nyomást helyezett a vendéglátóhelyekre, hiszen a vendégek nagy része egyszerre érkezett, így az éttermeknek rövid idő alatt kellett kiszolgálniuk a megnövekedett forgalmat.

A munkaerőhiány még mindig kihívás a vendéglátásban

A balatoni vendéglátás másik nagy kihívása továbbra is a megfelelő munkaerő hiánya. Kertész Rezső hangsúlyozta, hogy a szakképzett, önálló munkavállalók iránti kereslet továbbra is magas, és sok vállalkozó küzd azért, hogy stabil és megbízható csapatot állítson össze a nyári szezonra.

Makkos Péter és Kertész Rezső
Makkos Pétert emlékplakettel jutalmazták több évtizedes szakmai elhivatottságáért
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Makkos Péter fonyódi étteremtulajdonos azonban szerencsésnek mondhatja magát, mivel évek óta szinte ugyanazok a szakemberek dolgoznak nála, akiket nagyon megbecsül. Mint mondja, a nyári szezonban sok diák dolgozik az étteremében, akik elhivatottsága, tudása és szorgalma példaértékű. Szaktudása és elkötelezettsége mellett nekik is köszönheti, hogy idén emlékplakettel jutalmazták. Makkos Péter már 35 éve tevékenykedik és oktat sikeresen a szakmában. Többek között a fonyódi harcsafesztivál és a hagyományos kolbászfesztivál szervezésében is kiemelt szerepet kapott, munkáját a turizmus területén a gazdasági miniszter is elismerte.

Elismerés a kiemelkedő balatoni vállalkozóknak

A szezonértékelőn a KISOSZ Emlékplakettet további két kiemelkedő balatoni vállalkozó is átvehette, akik hosszú éveken át végeztek elismert munkát a régióban. Kecskemétiné Medgyesi Ilona, aki több mint 50 éve tevékenykedik a balatoni vendéglátásban – ebből 35 éve egyéni vállalkozóként – méltán kapta meg az elismerést. Fagyizója Balatonbogláron évtizedek óta a helyiek és a turisták kedvenc helye.

Kecskemétiné Medgyesi Ilona átveszi a KISOSZ Emlékplakettet Kertész Rezsőtől a siófoki szezonértékelő találkozón.
Kecskemétiné Medgyesi Ilona is KISOSZ Emlékplakett tulajdonos lett
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Végül Németh Ferenc és családja is emlékplakettet vehettek át, akik 1998 óta vezetik sikeresen siófoki vendéglátóhelyeiket. Az Aranypart Kft. keretében több éttermet és büfét üzemeltetnek, folyamatosan fejlődnek, és a helyi közösség elismert tagjai.

Német Ferenc átveszi a KISOSZ Emlékplakettet Kertész Rezsőtől a siófoki szezonértékelő találkozón.
Németh Ferenc siófoki vállalkozó, családjával együtt kapta meg a KISOSZ Emlékplakettet Kertész Rezsőtől
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában