A grillsajtok többsége átment a hatósági vizsgálaton

2024.08.23. 06:29

Nem sültek fel a grillsajtok a nagy teszten: Minőségi vizsgálat a grillszezon közepén

Nem sültek fel a grillsajtok a nagy teszten! Az Agrárminisztérium ellenőrzése során a legtöbb grillsajt megfelelt, de néhány termék apró hibákat rejtett.

Hajdú Marianna

A grillszezon slágere a grillsajt – ellenőrzött minőség a tányéron

Forrás: pixabay

A grillszezon a tetőfokára hágott és még tart is egy darabig. Sokan élvezik a nyár ízeit a kertben, erkélyen vagy éppen a balatoni nyaralás alatt. Az Agrárminisztérium számára azonban nem csak a grillpartik élvezeti értéke számít: a grillsajtok minősége és biztonsága is középpontba került. Június közepétől egy átfogó ellenőrzést indítottak, hogy biztosítsák, minden egyes sajt, amely a nyári bulikon ínycsiklandóan sül a grillen, megfelel a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

Közeli kép aranybarnára sült grillsajtokról a grillrácson. A grillsajtok minőségi ellenőrzése során többnyire megfeleltek az előírásoknak.
Aranybarnára sült grillsajtok a grillrácson – Az Agrárminisztérium ellenőrzése szerint a legtöbb termék kifogástalan
Forrás: pixabay

Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára szerint az akció során 7 nagyobb áruházláncokat ellátó előállítót és termékeiket ellenőrizték. A vizsgálatok eredményei szerint a termékek túlnyomó része megfelelt az élelmiszerbiztonsági és minőségi előírásoknak, csupán kisebb hibákat találtak. 

„Bár a grillsajtok többsége kiváló minőségű volt, két esetben jelölési hibákat tapasztaltunk, amelyek miatt eljárás indult” 

– mondta a helyettes államtitkár, miközben arra is rámutatott, hogy a grillsajtok a hazai fogyasztók körében nagy népszerűségnek örvendenek. A Tejterméktanács közelgő felmérése alapján a lakosság háromnegyede heti rendszerességgel fogyaszt sajtot. 

„A sajt a hazai élelmiszeripar egyik legfontosabb szegmense, és célunk, hogy a tejtermékgyártást tovább fejlesszük” 

– tette hozzá Dr. Felkai Beáta Olga.

Az ellenőrzés során különböző típusú sajtokat, mint például mozzarella, camembert, gomolya és ömlesztett sajt mintáit vették, hogy biztosítsák azok megfelelőségét. 

„A vizsgált sajtok mind pasztőrözött tejből készültek, és ahol szükséges volt, hőkezelésen is átestek. A védőgázas csomagolású termékeknél a felhasznált gázok megfeleltek a jogszabályoknak” 

– részletezte a helyettes államtitkár.

A kisebb hibák között jelölési problémák voltak, amelyek miatt két előállítóval szemben hatósági eljárás indult. Az ellenőrzések célja nemcsak a termékek minősége, hanem a gyártási körülmények is voltak, amelyek során a létesítmények higiéniai állapotát és gyártási gyakorlatát is megvizsgálták. 

„Összességében a vizsgált vállalkozások megfelelően végezték el önellenőrzéseiket, és csak kisebb kiegészítések voltak szükségesek” 

– zárta szavait Dr. Felkai Beáta Olga.

A grillszezon tehát továbbra is a remek ízekről szól, a grillsajtok biztonságosak és ízletesek, így bátran élvezhetjük őket továbbra is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában