Üveggyár

2024.08.18. 11:24

Sörnek hevít üveget a kemencekolosszus

Augusztusban megkezdik az olvasztókemence kialakítását Kaposvár legnagyobb, ipartörténeti jelentőségű beruházásának, a Sisecam üveggyárnak az építése során.

Kovács Gábor László

Építik az üveggyárat Kaposvár ipari parkjában.

Fotó: Lang Róbert

Már a 610-es főútról is jól látható, ahogy naponta növekszik a hatalmas gyárépület. Jelenleg átlagosan 700 munkás dolgozik az építkezésen. Eddig 3400 tonna szerkezeti acél érkezett az építkezés területére, ebből 800 tonnát már be is építettek. Betonból az alapozási munkákhoz 20 ezer köbmétert használtak fel, jelenleg az épületszerkezet elkészítéséhez 50 ezer köbméter betont öntenek.   

Két kemence épül két fázisban.

– mutatta meg portálunknak az építkezés területén Sziráki Tamás projektmenedzser. Hamarosan formálják az üvegolvasztó kemencét, augusztusban kezdődik ez a munka. Az építőanyagok időben megérkeztek, és várják annak a speciális építő cégnek a munkatársait, akik a kemence összerakására képesek. 
 

Beindult az építkezés, bábeli forgatagban sok százan munkálkodnak azon, hogy tető alá hozzák Kaposvár legnagyobb ipartörténeti beruházását.
Fotó: Lang Róbert

– Az üvegolvasztó kemence családi ház méretű, több emelet magas – magyarázta a projektmenedzser. – Naponta 550 tonna üveget gyártanak itt majd. A jövő év tavaszán tervezzük begyújtani az első kemencét, ha befejeződik az építése. 

Sziráki Tamás projektmenedzser azt is megosztotta portálunkkal, hogy a vendégmunkások aránya az indulás óta nem változott, az építkezésen nagy számban dolgoznak, főként olyanok, akik speciális építőfeladatokat, munkafolyamatokat teljesítenek, amelyekre nem áll rendelkezésre hazai munkavállaló. 
A munkások túlnyomó része magyar állampolgár, és jelentős részük kaposvári, vagy a környéken él. 

Építik a Sisecam török üveggyárát.
Fotó: Lang Róbert

Családi ház méretű, több emelet magas üvegolvasztó kemence építését kezdik meg augusztusban 

Ismert európai sörmárkát látnak el 

Az első kemencét a jövő év első negyedévében szeretnék beindítani a próbagyártáshoz, a második kemencét pár hónappal utána. Csehországból vonaton érkezik majd a homok mint alapanyag a gyártáshoz, és 15 százalékban újrahasznosított üvegtörmeléket használnak fel. Arra készülnek, hogy a műanyag palackok gyártása visszaszorul majd az EU-ban a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt. 
Öblös csomagolóüveget gyártanak majd, leginkább sörös­üveget, az egyik legismertebb európai sörmárkának. Összesen 3-4 millió üveg gördül le a gyártósorról naponta. 
 

Fotó: Lang Róbert

Figyelik a károsanyag-kibocsátást 

Nem lesz környezetszennyező az üzem, mert úgy lett telepítve, hogy az uralkodó széljárás figyelembevételével elkerülje a füst Kaposvárt – állította még tavasszal Sziráki Tamás. A 60 oldalas környezethasználati engedélyüket megfelelő zajterhelésre és füstszennyezésre adták ki, tehát most tudják pontosan, hogy mennyi szennyezőanyagot bocsátanak majd ki. A hatóság 24 órán át látja majd a kibocsátásukat, mert online szenzorok lesznek beépítve a kéménybe. Ugyanúgy a szennyvízkibocsátásukat is ellenőrzik majd. Ha nem teljesítik az előírást, akkor bezárhatják az üzemet, szögezte le. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában