Albérletet keresés

2024.08.06. 11:30

Százezerért kapnak másfél szobás lakást

Már keresik a lakhatási lehetőséget azok a fiatalok, akik felvételt nyertek valamelyik felsőoktatási intézménybe. Kaposváron az elmúlt években szinte kivétel nélkül mindenki kapott kollégiumi férőhelyet, de nagy az érdeklődés az albérletek iránt is.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

– Egy tágas, másfél szobás lakás bérleti díja százezer forint körül alakul, amelyben ketten kényelmesen elférnek – válaszolt Boldizsár Balázs, az egyik kaposvári ingatlanközvetítő iroda vezetője egy érdeklődő telefonhívására. Egy Zala vármegyei édesanya keresett albérletet fiának, aki szeptembertől Kaposváron tanul az agrármérnöki szakon.

– Elsőként színészhallgatók kerestek meg minket, rajtunk keresztül egy Széchenyi téri ingatlant vettek ki hárman – mondta Boldizsár Balázs. – A százezer forint feletti havi bérleti díj a jellemző, a bérlés kezdetén két havi kauciót szoktak kérni, és mi szerződésben rögzítjük a feltételeket mind a bérlő, mind a tulajdonos érdekében. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte: éves összevetésben az országos átlagos lakbérek 10,5 százalékkal nőttek. Ennél nagyobb mértékben, 11,2-14,7 százalékkal magasabbak az átlagos lakbérek a dél-dunántúli, az észak- és dél-alföldi régióban.
– A drágulás miatt a jelenlegi bérleti díjak már súrolják a fizetőképesség felső határát – tette hozzá a szakember. 

A kollégiumi szoba olcsóbb, de sok érv szól az albérlet mellett is

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának hallgatói három kollégiumban közel kilencszáz helyet igényelhetnek. A Rippl Rónai Művészeti Intézet fiataljait a Bajcsy utcai épületben, a pedagógiai, gazdasági és agrárszakos hallgatókat a toponári Csukás, valamint új kollégiumban tudják elszállásolni. A campus vezetősége azt közölte: már érződik az érdeklődés a férőhelyek iránt, a korábbi években mindenkit el tudtak szállásolni. A legolcsóbb a Bajcsy utcai Kaffka kollégium 12 320 Forint havi díjjal, a legdrágább az új kollégium 16 980 forinttal, ahol minden szoba rendelkezik fürdővel, WC-vel. A költségtérítéses és levelezős hallgatóknak még plusz 11 ezer költséget kell fizetniük a havi díjon felül. Éjszakánként egy levelezős hallgatónak a szoba kétezer forintba kerül. 

Egyre nő az igény a kollégiumra 

A Pécsi Tudományegyetem lapunk kérdésére azt közölte: minden képzőhelyét tekintve összesen 4060 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, amelyből 3320 Pécsen van. Az utóbbi években folyamatosan növekedett a kollégium iránti igény, mind a magyar, mind pedig a nemzetközi hallgatók körében. A Pécsi Tudományegyetem nem pécsi székhelyű képzési központjaiban (Kaposvár, Szekszárd, Szombathely és Zalaegerszeg) minimális túljelentkezést tapasztalnak, a pécsi képzési központ esetében a túljelentkezés mértéke közel hatvan százalékos volt a 2023/2024-es tanévben. Hasonló tendencia várható az előttük álló szemeszterben is. A kollégiumi díjak az állami támogatott képzések esetében 19 500 forint és 40 700 forint között alakulnak, annak függvényében, hogy milyen komfortfokozatú a kollégium. Önköltséges és költségtérítéses finanszírozási formában tanuló hallgatók esetében pedig 27 700 forint és 48 800 forint között alakul a fizetendő térítési díj. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában