Összefogás

2024.09.09. 17:26

Alakul az első milliójuk a sok használt göncből

Akár néhány zsák viseltes ing vagy kinőtt nadrág is hozzájárulhat a közösségi célok megvalósításához: a Nagybajomért Közalapítvány épp egy éve kapcsolódott a Sulizsák- Göncölj a Földért! akcióhoz.

Harsányi Miklós

Tavaly augusztustól gyűjtik a használt ruhákat, s eddig nyolc fuvarral több mint 14 ezer kiló textilt szállítottak el tőlük, s a munkát önkéntesek segítik.  

Az akció egyre népszerűbb a lakosság körében, melyhez  bárki csatlakozhat. 

- mondta Szél Petronella, a Nagybajomért Közlapítvány kuratóriumi tagja. 

 A bezsákolt holmikat a könyvtárban adhatják le a jelentkezők, s folyamatosan várjuk a használt vagy feleslegessé vált ruhákat, cipőket, kiegészítőket. 

Ruhákat válogatnak.

Pólók, ingek, pulóverek éppúgy akadtak a leadott holmik között mint kabátok vagy dzsekik. A nagybajomi önkéntesek a beszállított holmikat zsákolják, amit később egy budapesti cég elszállít, s a válogatás, osztályozás után a textilt újrahasznosítják. Látványos az egy év mérlege: Nagybajomban összesen 14 407 kiló holmit gyűjtöttek össze, s ezzel mintegy 715 ezer forint támogatáshoz jutott a közalapítvány. Szél Petronella azt mondta: továbbra is számítanak a helyiek segítségére, az akció a környezettudatos gondolkodást hatékonyan segítheti.

Egyre többen hívnak fel és arról érdeklődnek, hogy mikor lesz a következő szállítás és mit hozhatnak

 - hangsúlyozta. - Szerintem ez már eredmény, s ha 200-250 zsák ruhanemű összegyűlik, akkor ismét Nagybajomba jön majd a teherautó. Egyelőre döntően helyiek hoztak ruhaneműt, ekkora mennyiségnél már nem túl egyszerű a logisztika megoldása. Arra számítunk, hogy legközelebb október végén, november elején lehet a következő szállítás. Az biztos, hogy hosszú távon is folytatni szeretnénk az akciót. 

A leadott textilért kapott összegből a helyi halastónál lévő kilátót szeretnék felújítani és a belvárosi nyitott buszmegállót teszik zárhatóvá, hogy az utazókat ne érje eső, szél.

Aktívak a helyi közösségek

A 8 osztályos nagybajomi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolába 335 diák jár és 2023-ban elnyerték az Örökös Ökoiskola címet. Várhegyi Éva igazgató-helyettes elmondta: a környezettudatos nevelés részeként kapcsolódtak a Sulizsák-Göncölj a Földért! akcióhoz, a tantermekben szelektív hulladékgyűjtő edényeket helyeztek ki, s papírgyűjtő akciót is szerveztek. -  A környezettudatos nevelési programunk egyik helyszíne az iskolakert, ahol fűszer-, illetve konyhakerti növényeket - paradicsom, paprika, cékla, zöldbab - termesztünk, s a gyümölcsfákon kívül rovarhotelünk is van - hangsúlyozta. - Az osztálycsoportok foglalkoznak a kerttel, s ezen kívül olyan rendezvényeket is tartunk, ahol sok élményt élhetnek át a diákok. Évről évre megünnepeljük az állatok, illetve a víz világnapját. Fenntarthatósági témahetet tartottunk, kerékpártúrát szerveztünk a Hertelendy kastélyhoz, s a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársaival is  egyre több a közös programunk. Azt tapasztaljuk, hogy a  gyerekek érdeklődőek és szívesen részt vesznek a foglalkozásokon.  


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában