Édesség

2 órája

Kék otellós desszert a Balaton sütije

Bemutatták a Balaton sütijét, a desszert péntektől Somogyban Fonyódon és még hét balatoni, és Balaton környéki cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

Koszorus Rita

Fotó: VisitBalaton365

A Balaton sütijét  VisitBalaton356 és a Magyar Cukrász Ipartestület az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatta be csütörtökön. Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője azért kezdeményezte a projektet, hogy az utazók minél több módon megismerjék a Balatont, akár egy falatból is érezzék mennyire szerethető és izgalmas úti cél.

Fotó: VisitBalaton365

– Bemutatkozási lehetőséget nyújtunk a helyi szolgáltatóknak, sőt a projekt révén cél volt elindítani a közös gondolkodást is, hogy vajon milyen is a balatoni ízvilág, ami egyedi és csak a Balatont jellemzi – mondta Princzinger Péter. – De persze nemcsak egy íze van Balatonnak, a számtalan ízt, színt, hangulatot mutatja be a Visitbalaton365-ön található 1500 szolgáltató és esemény is. A weboldalon keresztül minden felhasználó megtervezheti, személyre szabhatja utazását, a felület segíti a balatoni vendégélményt a lehető legsokoldalúbb módon maximalizálni. Egy szép őszi napon egy kirándulás vagy kerékpározás a Balaton környékén található számtalan kilátó egyikéhez, majd egy finom ebéd egy étteremben és utána egy Balaton sütije elfogyasztása tökéletes kikapcsolódás minden korosztálynak. 

– A Magyar Cukrász Ipartestület örömmel tett eleget a VisitBalaton365 felkérésének. Az elnökség tagjai is részt vettek a Balaton sütije 2024 zsűrizésében és szakmai javaslataikkal segítették a sütemény fejlesztését – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, aki részletesen bemutatta a desszertet.

A sütemény külső megjelenésében elegánsan idézi a Balatont, ízvilágában olyan helyi alapanyagoké lett a főszerep, mint a mandula, a mogyoró, a málna, a szeder és az otelló szőlő.

A harmonikus ízvilágú desszert a mai kor követelményeinek is megfelel, megjelenésében a modern, nemzetközi cukrászatot képviseli. Az otelló szőlő és a szeder jó párost alkotnak, és igazi különlegességnek számítanak a mai cukrászdai kínálatban. Bízom benne, hogy sokan csatlakoznak a kezdeményezéshez és egyre több helyen kínálják majd a kollégák a Balaton sütijét a tó körül, vagy akár országszerte – tette hozzá Erdélyi Balázs.
Természetesen a legautentikusabb a Balaton partján megkóstolni a süteményt, egy szép őszi hétvégén akár ez is elegendő indok lehet egy balatoni kiránduláshoz. Azt már megszoktuk, hogy „fagylalt nagyhatalomként” tekintünk a Balaton környékére, rengeteg díjat és érmet szereztek a kollégák az elmúlt években a hazai és nemzetközi versenyeken, de most sütemény fronton is beerősítettek. A tó körül egyre több színvonalas cukrászda és étterem várja vendégeket egész évben.

Fotó: VisitBalaton365


– Keszthelyi cukrászüzemünkből több Balaton-parti egységnek is szállítunk süteményeket és tortákat, öröm látni, hogy egyre több partnerünk nem zár be a nyár végén, hanem velünk együtt az egész éves nyitva tartást választja” – emelte ki Karádi Szabolcs, a Segreto Cukrászat tulajdonosa. Tavaly télen, amikor Fonyódon befagyott a Balaton, és a különleges jégképződmények miatt turisták százai jöttek a partra, fonyódi partnerünknél annyi vendég volt, mint a nyári hónapokban. Süteménykínálatunkban minden évszakban vannak szezonális kedvencek, nem kérdés, hogy tavasszal az eper, nyáron a levendula, ősszel a szőlő, gesztenye, mandula, mogyoró, míg a téli hónapokban a mák, dió a legjobban fogyó alapanyag. Nagy öröm számunkra, hogy a Segreto di Otello desszertünk méltó a Balaton sütije 2024 címre. 
– Igazi kihívás, de egyben örömmunka is volt ennek a süteménynek az elkészítése. A cél az volt, hogy színben, ízvilágban egy Balatont idéző desszertet alkossak – árulta el Farkas Bernadett, a Segreto Cukrászat főcukrásza. A sütemény tetején a kék tükörglazúr a vizet ábrázolja, a borítása bársonyfújás, ez a balatoni szél, íze pedig az őszi balatoni szüreteket idézi fel. Az otelló szőlő nekem a gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor a nagyszüleim szőlőjében szüreteltünk, remélem, ez az ízemlék másoknak is felrémlik, amikor belekóstol a Balaton sütijébe.
Nagyon szeretem az őszi Balatont, a nagy kirándulásokat, bicajozásokat a környéken. Ilyenkor érdemes eltávolodni a parttól, és kicsit távolabbról szemlélni a tavat. A Keszthelyi-hegységben túrázni vagy a Rezi várba felsétálni az egyik legjobb feltöltődés, az őszi erdő színei, illatai és az elénk táruló Balaton látványa varázslatos. A kirándulás végén a Balaton sütije segít pótolni az elveszett energiát.

A Balaton sütije, a Segreto di Otello az alábbi helyszíneken elérhető: 

  • Fonyód (hétvégén van nyitva): Béla Café & Lounge – 8640 Fonyód, József Attila u. 1.
  • Hévíz: Macchiato Caffe, 8680 Hévíz, Széchenyi u. 7.
  • Keszthely: Segreto Cukrászat Mintabolt, 8360 Keszthely, Tomaji sor
  • Zalakaros, Segreto Caffe, Zalakaros, Termál út 4.
  • Székesfehérvár: Orange Cafe & Bar – 8000 Székesfehérvár, Palotai út 1. (Alba Pláza - Mozival szemben)
  • Balatonfüred: Dzsembori Kávézó & Reggeliző – 8230 Balatonfüred, Széchenyi István u. 55.
  • Zalaegerszeg: Joy Café – 8900 Zalaegerszeg, Stadion u. 5.
  • Balatonalmádi (hétvégén van nyitva): Patika Bar&Coffee – 8220 Balatonalmádi, Baross Gábor út 25

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában