Extrém hőség

2024.09.05. 08:59

Nem várhatnak tovább a kukorica aratásával, milliárdokban mérik a kárt

Soha olyan korán nem kezdődött el a kukorica betakarítása Somogyban mint az idén. A szokásosnál jó 2-3 héttel korábban indultak el a kombájnok, a gazdák ugyanis attól tartanak, hogy kidőlnek a növények, ha tovább várnak, mert az óriási szárazságban törékenyre száradtak a tövek. A károkat milliárdosra becsülik, a hektáronkénti termésátlag 30-40 százalékkal zuhant.

Harsányi Miklós

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi igazgatóságának legfrissebb adatai szerint vármegyénkben 61 ezer hektáron termesztenek kukoricát, eddig csaknem 17 százalékát takarították be, s a hektáronkénti átlagtermés 5-5,5 tonna. A toponári Kapostáj Zrt-nél kedden kezdték el a kukorica aratását. Egy kombájnt állítottak munkába, a növény száraz, nedvességtartalma 9-12 százalék. Németh Gyula termelési igazgató hangsúlyozta: a  terméshozam egyelőre átlag alatti. 

A toponári Kapostáj Zrt-nél hetekkel korábban kezdték a kukorica aratását. 
Fotó: Lang Róbert

– Az árut betároljuk, s várjuk az ideális felvásárlási árat – mondta. – Úgy hallottuk, hogy szeptember végén, október elején a telephelyi ár tonnánként 70-73 ezer forint lehet. Valószínűleg a megszokott értékesítési csatornákon adjuk majd el a kukoricát.

Szente Mihály, a ságvári Tricciana Zrt. elnöke azt mondta: térségükben harmadik hónapja tart az aszály, ezalatt minimális mennyiségű eső hullott, s most is óriási a szárazság. – A kukorica betakarítását már a múlt héten elkezdtük, a szára annyira törékennyé vált, hogy attól féltünk, kidől a növény – emelte ki. – Ezért inkább bizonyos táblarészeken arattunk, a 300 hektárból nagyjából 50 hektáron dolgoztunk. A kukorica átlagtermés 5-7 tonna volt, szemben a tavalyi tíz tonna feletti eredménnyel. A munkát idő közben félbehagytuk, mivel a napraforgó desszikálása lezajlott, s a héten ezt szedjük. Ha a feladattal végzünk, akkor hamarosan újra kukoricázunk.

Nedvesen takarították be a kukoricát Igalban

Az igali Igal-Agro Kft-nél a kukorica egy részét nedvesen takarították be és adták el két feldolgozónak, tehát se rostálni, se szárítani nem kellett a növényt, melynek 19-21 százalék volt a nedvességtartalma. – Ez kivételes helyzet volt az idén,  160 hektár kukoricát vágtunk le – összegzett Nagy György ügyvezető igazgató. – A munkát augusztus 21-én kezdtük és augusztus 27-én fejeztük be, az átlagtermés hektáronként hat tonna volt.

A szakember azt mondta: azért vágták le a kukoricát, mert ha szárítani kellett volna, az tonnánként 20 ezer forint többletköltséget jelent a vállalkozásnak. – Ötvennégy éve vagyok a szakmában, mindig a barázda szélén voltam vagyis a földeken dolgoztam, de ilyen  korán még nem szedtük le a növényt – mondta. – Még  290 hektár kukoricánk van, amely szinte megégett a hőségben.  Ez látszik  a hozamon is: tavaly 10-11 tonna körül alakult  a hektáronkénti átlagtermés, most hat tonnát várunk. A 250 hektárnyi napraforgó betakarítása után várhatóan  szeptember tizedike körül a kukorica betakarításával rögtön folytatjuk a munkát.

Nagy György arról is szólt: még nem adták el a kukoricát, akkor értékesítik, amikor a legjobb ára lesz. Nincsenek eladási kényszerben, összesen 20 ezer tonna tárolókapacitásuk van.

Papp István csurgói őstermelő 80 hektáron termeszt kukoricát. A jövő héten próbálják meg az aratást: hektáronként hét tonna körüli átlagtermést remélnek. Összehasonlításként:  tavaly 11 tonna  volt az átlaghozam. Az árut még nem adták el, kivárnak.

A kisgazdaságok is felkészültek a nagy erőpróbára

Stikl Miklós polányi családi gazdálkodó elmondta: 120 hektáron termesztenek kukoricát, s már közel száz hektárnyit learattak. A nedvesség annyira lecsökkent, hogy nem volt szükség szárításra, ráadásul egy vihar megdöntötte a kukoricát, s ha a munkával tovább várnak, akkor még nagyobb lehetett volna a betakarítási veszteség. 

Bodolai Róbert szentgáloskéri őstermelő a három hektárnyi kukorica betakarítását a hétvégén kezdi. A szokásosnál legalább három héttel korábban indítja a munkát, tavaly tíz tonna felett volt a hozam, ezúttal jó lesz, ha elérik a hét tonnát. 

Csehi Jenő balatonöszödi családi gazdálkodó azt mondta: a környékbeli termelők  elkezdték a kukorica aratását.  – A térségben gyenge, hektáronként 4-5 tonna az átlagtermés – jegyezte meg. – Egy héten belül mi is elkezdjük a négy hektárnyi hektár kukorica betakarítását.

Baranyai Sándor, a Somogyi Termelők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke azt mondta: nagyon szélsőséges az idén a kukorica hozama, akad olyan gazdaság, ahol hektáronként öt tonnás átlagtermésre számítanak, máshol hétre, de ebből egyelőre sok következtetést még nem lehet levonni, tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában