Emelkednek a tejárak

2024.09.09. 11:24

Kevesebb tejet adnak a tehenek az aszály és a forró nyár miatt

A szokatlanul forró nyár miatt a tehenek kevesebb tejet adnak, és ennek hatása óhatatlanul megjelenik a piacon. A kevesebb tej és az aszály miatt begyűjthető kevés takarmány ahhoz vezet, hogy megindulnak a tej­árak felfelé. A figyelmes vásárló óvatos, de határozott áremelkedést tapasztalhat a boltokban.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

A hőség miatt nincs rét, nincs legelő, a fű szinte kisült, bármerre nézünk. A somogyaszalói kis családi gazdálkodású tehenészetben 37 szarvasmarhát tartanak, közülük 27 fejőstehén. A szárazság odáig vezetett, hogy 40 százalékkal visszaesett náluk a tej mennyisége az utóbbi 2 hónap alatt. Mostanában naponta 150 liter tejet gyűjtenek, holott korábban 300 litert is adtak a tehenek, amikor még nem volt tikkasztó kánikula.

A szokatlanul forró nyár miatt a tehenek kevesebb tejet adnak.

– Mi jó minőségű kukoricadarával etetjük az állatainkat, mert a tej minőségét tartjuk a legfontosabbnak – mondta Szalai Norbert, családi gazdálkodó. – Az idei kukoricatermés befolyásolja a takarmányárakat, és most siralmas a helyzet az aszály miatt. Hogy milyenek lesznek a tejárak, az attól is függ, hogy mennyi kukoricát hoznak be majd az ukránoktól, és milyen áron. 
Szalai Norbert gazdasága tartja az árait, a házi, jó minőségű tejnek 300 forintba kerül litere. A Kaposvári Nagypiacon árusít a tejboltjuk.

A hatalmas kánikulában a tejtermelés visszaesik, legalább 10–15 százalékkal, mert hőstressz éri az állatokat. A piacra így ennyivel kevesebb tej érkezik, és a kiesés befolyásolja az árat, drágul a feldolgozott tej ára. A szentgáloskéri Agrária Zrt. összesen 750 szarvasmarhának, 380 tehénnek és a szaporulatnak ad otthont.

– Több mint 50 éve vagyok a pályán, de ilyen forró, egybefüggő hőhullámokkal járó júliust és augusztust még nem tapasztaltam, mint az idei – mondta Pásztohy András, az Agrária Zrt. vezérigazgatója. – Ritkaság, hogy még augusztus végén is 35 fok legyen. Bármennyire is megteszünk mindent a tehenek hőérzetének csökkentésére, párásítóval és ventilációval látjuk el az istállókat, de teljesen nem lehet kiküszöbölni azt, hogy a tejhozam ilyenkor visszaessen.

Aggasztó jelenségek a tejpiacon 

A szentgáloskéri Agrária Zrt. vezérigazgatója arról is beszélt lapunknak, hogy a tejtermelés nagyságrendje csökken, és ez befolyásolja a piaci árakat. – Jelenleg 170–175 forint a felvásárlási ára a szentgáloskéri tej literének, és ezt a körülményekhez képest elfogadható árnak tartjuk – tette hozzá Pásztohy András.

Aggasztó jelenségek mutatkoznak a tejpiacon, állapította meg a Világgazdaság a napokban. Nőtt az import mennyisége, ugyanakkor kilőtt az UHT-tej ára.

Itthon stagnált, az exportpiacokon pedig a tizedével emelkedett a nyerstej felvásárlási ára. Nyugtalanító, hogy minden tejtermék-kategóriában nőtt az import, miközben az UHT-tej fogyasztói ára egyik hónapról a másikra közel 25 százalékkal emelkedett. A tej és tejtermékek külkereskedelmi egyenlege továbbra is negatív, és 2022-höz viszonyítva már már nagy a különbség: az export 7 százalékkal alacsonyabb, az import pedig 21 százalékkal magasabb most, mint két éve.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában