Siker

1 órája

A somogyiak közös sikere az elmúlt öt évben elért fejlődés

A Somogy Vármegyei Önkormányzat elmúlt öt évben végzett munkájának legfontosabb elemeit mindenképpen pozitívan értékelte Biró Norbert, a közgyűlés elnöke.

Sonline.hu

Szajcz Adrián, Sárhegyi Judit, Biró Norbert, Huszti Gábor – büszkék a közgyűlés vezetői az elmúlt öt esztendőben elért somogyi eredményekre

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Nehéz összefoglalni öt év munkáját, különösen egy olyan ciklusét, mely soha korábban nem tapasztalt helyzetek elé állította az egész világot. Az első néhány évünket a koronavírus-járvány határozta meg, aztán érkezett egy olyan mértékű energiaválság, melyre senki sem volt felkészülve – kezdte értékelését Biró Norbert. 
– S ha mindez nem okozott volna egy sor nehézséget, bosszúságot, két éve már a közvetlen szomszédunkban zajló háború árnyékában élünk. Mindezek jelentős áremelkedésekhez vezettek, ennek ellenére el tudtuk látni területfejlesztési alapfeladatunkat, Somogyban gyakorlatilag a világjárvány is csak lassította a beruházásokat, az építkezések nem álltak le. Olyannyira nem, hogy közben le kellett zárni a TOP-projekteket és el kellett indítani a TOP pluszos pályázatokat is. Előbbiben országosan is élmezőnyben végeztünk az elszámolások terén. Az eredetileg megítélt 43,45 milliárd forintos TOP-keretet sikerült 500 sikeres pályázatnak köszönhetően 61,05 milliárdra emelni. 

TOP-os sikerek 

A Somogy Vármegyei Közgyűlés több mint 70 pályázat esetében döntött többlettámogatási kérelem biztosításáról mintegy 4,2 milliárd forint értékben. 
– A többlettámogatási igények támogatásával elsődleges célunk volt, hogy minden a korábbi években támogatott TOP-os projekt meg tudjon valósulni. Emellett a Somogy Vármegyei Önkormányzat a pályázatok során segítséget nyújtott a kedvezményezetteknek, több mint 150 konzorciumi szerződést kötöttünk a megvalósításra. Szerencsére nem elégedtek meg ennyivel a somogyiak, újabb és újabb igények merültek fel például helyi gazdaságfejlesztésre, bölcsődei fejlesztésre, élhető települések kialakítására, épületenergetikai fejlesztésre, turizmusfejlesztésre vagy az egészségügyi és szociális infrastruktúra megújítására a TOP Plusz során is – emelte ki az elmúlt időszak eredményeiről a közgyűlés elnöke. 

Milliárdok a TOP Pluszban 

Biró Norbert hozzátette: örömmel támogatták ezeket a pályázatokat, és lobbiztak azért, hogy meg is valósulhassanak. – Nagyon sok esetben sikerrel jártunk, így ma már egészen biztosan több mint 49 milliárd forint TOP Plusz-forrással gazdálkodhat Somogy 206 sikeres pályázatnak köszönhetően, melyekből 135-ben konzorciumi partnerként is részt vesz önkormányzatunk. Véget azonban ezzel sem ért a munka, ugyanis van még feladat bőven, a TOP Plusz-keretünk például közel 79 milliárd forint – ebből 15-öt kimondottan Kaposvár használhat fel –, tehát maradt még pályázati lehetőség annak ellenére, hogy jelenleg elbírálás alatt áll több igény is. 
Mindenhova jutott pénz 
– A területfejlesztési forrásoknak köszönhetően szinte minden településünkön valósulnak meg fejlesztések, kiegyensúlyozott munkát tudtunk folytatni, meg tudtunk felelni a somogyiak elvárásainak mind a TOP és TOP Plusz, mind a társadalmi kapcsolatok terén. Számtalan rendezvényen vettünk részt az elmúlt években a vármegyében, melyek során erősödött a kapcsolat a településeink és a vármegyei önkormányzat között. Ebben kiemelt szerepe volt két alelnökünknek, Huszti Gábornak és Szajcz Adriánnak, akik sikeresen képviselték önkormányzatunkat nemcsak Somogyban, hanem az ország számos más pontján is. Nemcsak kötelező feladatainkból vették ki részüket, hanem időt és fáradságot nem sajnálva járták vármegyénket munkaidőn kívül, hétvégén is. Tették mindezt elkötelezettségből, egyrészt, hogy megismertessék munkánkat, erősítsék társadalmi kapcsolatainkat, s ezzel megtudjuk, mit is szeretnének az itt élők, másrészt pedig olyan pluszfeladatokat is vállaltak, melyekkel a somogyi értékeket kutatták, népszerűsítették, identitásunkat és somogyiságunkat erősítették. 
Sokan úgy gondolják, hogy az önkormányzati munka unalmas irodai tevékenység lehet. Nos, a két alelnök alaposan rácáfolt erre, hiszen személyes jelenlétükkel is bizonyították, hogy a párbeszéd mindennél fontosabb, csak akkor léphetünk előrébb, ha tudjuk, ki merre szeretne menni. 
Büszkék lehetünk 
– Több helyen is elmondtam már, hogy sok vármegyei önkormányzat irigyelhet bennünket, somogyiakat. Ritka az olyan példaértékű együttműködés, melyet nem önös célok, hanem a szülőföld iránti szeretet, elkötelezettség vezérel, mely az önkormányzatunk és a településeink közötti kapcsolatokra kiemelten érvényes. Példaértékű volt a területfejlesztési feladatok során az együttműködésünk, számtalan esetben nemcsak konzorciumi partnerként vettünk részt ezekben, hanem a pályázatok megírásában, menedzselésében is támasza volt a somogyiaknak területfejlesztési irodánk. Büszkék vagyunk a közösen elért eredményekre, arra, hogy a TOP és TOP Plusz során már száztízmilliárd forint fejlesztési forrás érkezett hozzánk. 

Felállnak az új testületek 

– Már megalakulnak az új települési képviselő-testületek, és új összetételben kezdi meg munkáját a 2024–2029-es ciklusra júniusban megválasztott vármegyei közgyűlés is. Új arcok, új nevek és új szervezetek is részesei lesznek a következő évek munkájának.– mondta Biró Norbert, aki sikertörténetként értékelte a somogyi települések szempontjából az elmúlt éveket, és annak a reményének adott hangot, hogy a most záruló ciklushoz hasonlóan nem politikai csörték, hanem a konstruktivitás jellemzi majd a közgyűlés munkáját. Bízik abban, hogy a következő testületben is azok lesznek többségben, akik a békés fejlődésre szavaznak. 

Köszönet minden somogyinak!

A Somogy Vármegyei Önkormányzat az elmúlt években is elismerte azokat az értékeket, azokat a személyeket, közösségeket, melyekre minden somogyi büszke lehet. – Könyveket adtunk ki, filmek, színdarabok és tévéjátékok készültek, fotópályázat és gyermekeinknek szóló vetélkedő mélyítette el somogyiságunkat. Folytattuk a Szülőföldem Somogyország programot, mellyel a gyerekek kirándulását támogattuk, már több mint 15 ezren ismerhették meg kincseinket a Drávától a Balatonig. Büszkék vagyunk, hogy Somogyországban élhetünk, hogy erős, összetartó közösségek őrzik múltunkat, építik jövőnket – emelte ki a közgyűlés elnöke. – Köszönöm a somogyiaknak, a vármegyei közgyűlés tagjainak, kollégáimnak, a polgármestereknek, a testületeknek és valamennyi partnerünknek azt a példaértékű munkát és együttműködést, támogatást, tanácsot, melynek köszönhetően az elmúlt öt évben Somogy tovább fejlődött! 

Munkához jutottak, megszépült a levéltár épülete

– Sokszor megkérdezték tőlem, melyik fejlesztésre vagyok legbüszkébb. Mindegyikre. Nehéz lenne bármelyiket, egyet vagy kettőt a több százból kiemelni, hiszen valamennyi fontos az adott településen élőknek – összegezte véleményét Biró Norbert. Hozzátette: fontosak a bölcsődék, óvodák, a megújult hivatalok, a korszerű rendelők, a szociális és kulturális intézmények, az új utak, a turizmust segítő beruházások, a kerékpárutak, a megújult települések, a zöldvárosok, s nem utolsósorban a gazdaság fejlesztését, a somogyi családok megélhetésének jobbá tételét szolgáló ipari parkok, termelői piacok, vagy éppen a foglalkoztatást elősegítő projektjeink. Utóbbira különösen azért vagyok büszke, mert több ezer somogyi juthatott munkához, s közülük közel 2000-en meg is tudták tartani állásukat. Nem hagyhatom ki a vármegyeháza energetikai felújítását és a volt levéltár épületének felújítását. Ilyen léptékű fejlesztés, mint az elmúlt öt évben, még sohasem volt vármegyénkben, s ezek mind-mind a somogyiak életminőségének javítását szolgálják, s azt, hogy szeressenek itt élni, itt találják meg boldogulásukat. Ennél fontosabb célkitűzés pedig nem nagyon lehet, hiszen közös célunk mindez. Ahogy közös célunk hagyományaink, értékeink megőrzése, a településeinken felhalmozódott tudás átadása gyermekeinknek, utódainknak. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában