Ellenőrzik a kereskedéseket

2 órája

Autóvásárlás: sok az új jármű, mégis vár rá a vevő

Rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el az autóskereskedéseknél Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A személyautók értékesítése kapcsán alkalmazott tisztességtelen általános szerződési feltételeket akarják kiszűrni. A somogyi kereskedések felmérése jelenleg zajlik.

Harsányi Miklós

– A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok hivatalból és a beérkezett fogyasztói megkeresések alapján egyaránt észlelték, hogy az új járműveket értékesítő vállalkozások számtalan esetben alkalmaznak tisztességtelen általános szerződést – derült ki a NGM tájékoztatójából. A tapasztalatok alapján előfordul, hogy a márkakereskedés kizárja saját felelősségét, ha késve adja át az autót. Olyan esettel is szembesülhettek, amikor a gépjármű átadási határideje egy év, ami alatt akár a vásárló érdekmúlása is elképzelhető, de mégsem teszik lehetővé részére az elállást a szerződéstől. 

autó, kereskedés
Ezt az autót gyorsan birtokba vehette az új tulajdonos, ám nem mindig ilyen gyors a vásárlás. Fotó: Lang Róbet

Kovács Márió, a kaposvári Kaposvár-Car Kft. ügyvezetője elmondta: tud a most elrendelt fogyasztóvédelmi vizsgálatról. Szerinte döntő, hogy a járműkereskedő pontosan tisztázza a gépkocsivásárlással kapcsolatos valamennyi lényeges feltételt. A műszaki tartalmat és a vételárat éppúgy, mint a felszereltséget.

A koronavírus alatti globális chiphiány következtében korábban nálunk is előfordult hosszú, akár 7-8 hónapos szállítási határidő – jegyezte meg. Nem egyszer hiába szerződtek januárban az ügyféllel, a kocsit az addig szokásos áprilisi, májusi leszállítás helyett csak szeptemberben vehették át.

Az ügyvezető szerint manapság komoly probléma, hogy viszonylag sok az eladatlan új autó. Piaci információk szerint egyesek úgy próbálhattak szerződéseket gyűjteni, hogy a vásárlónak beígérték a két hónapos leszállítási időt, s aztán ebből egy év lett. Az ügyeskedés sokaknak okozhatott bosszúságot, s a hatóságok nyilván most ezt a gyakorlatot is vizsgálhatják.

Kovács Márió azt tanácsolja az ügyfeleknek, hogy aki teheti, minél hamarabb rendelje meg a gépkocsit, melynek ára a következő időszakban minden bizonnyal drágul. A forint-euró árfolyam hullámzásán kívül az európai uniós környezetvédelmi normák miatt újabb vezetéstámogatási rendszert kell beépíteni majd a járművekbe, ami várhatóan tovább növeli az árat. S akik tényleg rövid időn belül akarnak új autóhoz jutni és készek a kompromisszumra, akár 1-2 hónap alatt átvehetik a kiszemelt gépkocsit. Lehet, hogy fekete helyett szürke színű autót kap a megrendelő, az eredetihez képest eltérő felszereltséggel, de gyorsabban megérkezik az autó. 

Magyarországon újonnan forgalomba helyezett személyautók száma (db)

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal érdeklődésünkre csütörtökön azt közölte: a minisztérium által elrendelt rendkívüli vizsgálat célja az új kocsik értékesítése kapcsán alkalmazott tisztességtelen szerződési feltételek kiszűrése. A vizsgálat november 30-ig tart. A somogyi kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályára ilyen ügyben bejelentés nem érkezett. Mivel a hivatal nem rendelkezik nyilvántartással a Somogyban székhellyel rendelkező autókereskedésekről, ezért ennek felmérését is most végzik. 

Közúti gépjárművek száma Somogyban (db)

Tisztázzanak mindent!

Tóth István, a közlekedéstudományi egyesület somogyi elnöke hangsúlyozta: az új autók nagyon drágák, s a vevők elvárása jogos, hogy vásárláskor minden tiszta és egyértelmű legyen, kinek mi a felelőssége és joga. – Szerintem nem lehet pár soros szerződést kötni, abba nem férnek bele a részletes feltételek – mondta. – Lakásnál és gépkocsinál egyaránt elvárás, hogy a szerződésben mindent pontosan megfogalmazzanak. Azt hallottam, hogy időnként nagyon hosszú a gépkocsi szállítási határideje. Fontos tisztázni, ha az ügyfélnek például fél évet kell várnia az új autóra, s ha el akar állni a szerződéstől, akkor hogyan kaphatja vissza pénzt.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában