Von der Leyenék miatt a tízezer forintos kilónkénti kenyérár sem lenne kizárt

1 órája

Kihúzza a gazdák lába alól a talajt a németek új terve

A területalapú támogatási rendszer átalakítása beláthatatlan következményekkel járna a magyar mezőgazdaságra és a gazdálkodókra nézve. A somogyi gazdák szerint társadalmi érdek a mezőgazdasági termelés támogatása. Ha megszűnne, a tízezer forintos kilónkénti kenyérár sem lenne kizárt egyesek szerint.

Koszorus Rita

Az év eleji gazdatüntetések miatt kért fel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy német kutatót az Európai Unió (EU) agrárpolitikájának felülvizsgálatára. A jelentés szerint a területalapú támogatásokról át kellene állni a kisebb gazdaságok ösztönzésére, valamint az ökogazdálkodást kellene támogatni, hogy elérhető legyen bárki számára az egészséges és fenntartható étrend. A nemrég napvilágot látott tanulmány úgy tervezné átalakítani a jelenlegi rendszert, hogy egyértelműen a termelőkhöz, gazdákhoz kerüljön a támogatás. A szektor szereplői azonban attól tartanak, hogy ez beláthatatlan következményekkel járna. 

A területalapú támogatási rendszer átalakítása beláthatatlan következményekkel járna a magyar mezőgazdaságra és a gazdákra
A területalapú támogatási rendszer átalakítása beláthatatlan következményekkel járna a magyar mezőgazdaságra és a gazdákra nézve Fotó: Lang Róbert

– Teljesen elfogadhatatlan, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg – mondta Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke. – A területalapú támogatások átalakítása negatívan érintené a fogyasztókat, élelmiszer-árrobbanást idézne elő – tette hozzá. Megjegyezte, pontos tervek nincsenek, eddig csak a német tanulmány látott napvilágot, amely abba az irányba vinné az EU-s agrárpolitikát, hogy zöldebbek legyünk és kevesebb állati fehérjét fogyasszunk. 
A támogatások különösen fontosak az agrárgazdálkodóknak, ezek nélkül ugyanis aligha lehetséges veszteség nélkül dolgozni. 
– A mezőgazdaságban sok minden kiszámíthatatlan, annyi külső tényezőtől függ az eredményességünk, hogy a területalapú támogatás egész egyszerűen szükséges az életben maradáshoz – vélekedett Kersák György siófoki gazdálkodó, a helyi gazdakör elnöke. Az időjárás ma már annyira kiszámíthatatlan, hogy az aszály, valamint a viharkárok okozta özönvíz jelentős kihívás elé állítják a somogyi gazdákat. A területalapú támogatások viszont ellensúlyozzák a természeti bizonytalansági tényezőket. 

Birkany’r‡s Kaposdad‡n
Fotó: Lang Róbert

Kersák György elmondta, az idén az aflatoxin miatt hektáronként maximum 5 ezer forintot fizettek a kukorica tonnájáért, ami pont a fele annak, amennyi a bekerülési költség. De valójában ugyanez a helyzet a többi gabonafélénél is, ahol ugyancsak gyenge volt a terméshozam az idén. 

Ha ebből lesz valami, az a gazdáknak a halállal egyenlő

Szabó Tamás nagybajomi gazda szerint társadalmi érdek a mezőgazdasági szektor támogatása. – Ha ebből tényleg lesz valami, be kell fejeznünk a működést, mert ez a gazdák számára a halállal egyenlő – összegzett Szabó Tamás. – A világon mindenhol támogatott a mezőgazdasági termelés, mert a fogyasztók különben nem tudnák megfizetni az élelmiszereket. Nekem nem kellene, de a gazdatársaknak sem, ha meg tudnák fizetni a vásárlók azt, amennyibe kerül az alapanyag előállítása. De ebben az esetben 5-6, de akár 10 ezer forintba kerülne egy kiló kenyér, így viszont a támogatással a nyereség 7, de maximum 12 százaléka realizálható. Ráadásul az is félő, hogy így csökken a mezőgazdasági termelés és ellenőrizetlen eredetű tengerentúli gabona behozatalára kényszerülünk. Ez megint csak a magyar gazdák ellehetetlenítését eredményezné, ami ellen foggal-körömmel harcolni kell. 
2023-ban mintegy 30 milliárd forintnyi területalapú támogatást fizettek ki a benyújtott egységes kérelmekre Somogyban. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában