Szezon

1 órája

Kevesebb gesztenye termett, drága lesz az idén az ünnepi töltelék

Jónak jó, de nem ígérkezik bőségesnek az idei gesztenyetermés Somogyban. A termelők már szedik a gesztenyét, amelynek nagy részét helyben értékesítik, Somogy vármegyében jelentős a gesztenye feldolgozása is.

Koszorus Rita

Jó, de kevés a gesztenyetermés.

Fotó: Cseh Gábor

Az ősz és az év végi ünnepek elengedhetetlen csemegéje a gesztenye, amely akár sült formában, akár főzve vagy éppen püré formájában kiváló finomság. Az ország egyik legjelentősebb szelídgesztenye termővidéke Somogyban található Kadarkút és Bőszénfa környékén, de Iharosberény is híres a gesztenyéről. 

gesztenye
Igazi ínyencség a gesztenye. Forrás: Shutterstock

Szép, de nem sok a termés

Iharosberény környékén van gesztenyése Madarász Zoltánnak is, aki már az idei termés felét már betakarította. – Sajnos az időjárás nem kedvezett a szelídgesztenyének sem; a nyári szárazságok, a víz is nagyon hiányzott. A mennyisége és a minősége is átlag alatti – vélekedett a porrogi termelő. A szárazság miatt a szemek nem tudtak kitelni, ezért kisebb gesztenye termett. – A minősége is rosszabb lett, emiatt a beltartalmi értéke is gyengébb.

Madarász Zoltán hozzátette: a kártevők elleni védekezés sikeres volt, a gesztenyeormányos nem okozott kárt a gyümölcsfákon. Viszont az időjárás viszontagságai miatt el kellett gondolkodni rezisztens fafajok telepítésén. – Egyelőre ezek az ültetések öt-hat évesek, de úgy látszik, hogy jó lesz, bizakodó vagyok ezzel kapcsolatban – tette hozzá. 

Gyugyon szépen termett a gesztenye

Papp Andreának Gyugyon van szelídgesztenye ültetvénye, ott jónak mondható a minőség, de náluk sem lesznek hatalmas gesztenyegumók. – A betakarítási időszak a korai fajtáknál csakúgy mint a többi gyümölcsnél, előbb kezdődött. De a gubóban négy szemnek kellene lenni, de van amelyikben csak egy van, azok viszont egészségesek, mondta az őstermelő. Hozzátette: a tavalyihoz képest jobb lett a minőség. Papp Andreáék fel is dolgozzák a szelídgesztenyét, amelyet aztán direkt értékesítenek vásárlóiknak. – Pürét is készítünk és sütjük is. – Tavaly először készítettem gesztenyelekvárt, amely ránézésre a nutellára hasonlít, de az íze teljesen más. Elsősorban rendezvényeken értékesítünk, sok a visszajáró vásárlónk szerencsére. Arra törekszünk, hogy minőséget adjunk sütve és pürében is, hiszen ezért térnek vissza hozzánk a vevők – mondta Papp Andrea. 

A szelídgesztenye szüret nagyjából másfél hét múlva zárul, akkor fejezik be a kései fajták szedését. Addig azonban árgus szemmel figyelik a termelők az ültetvényeket, hogy az önjelölt, hívatlan gesztenyeszüretelők ne dézsmálhassák meg a termést. 

gesztenye
Sütve is értékesítik. 
Fotó: Kiss Annamarie

Egészséges eleség 

A szelídgesztenye virágai kiváló mézelők, így a gesztenyeméz igazi különlegességnek számít. A termés, vagyis a gesztenye a konyhában sokoldalúan felhasználható. A maghéját bevágva piríthatjuk nyílt tűzön, a héjától megtisztítva kandírozhatjuk, főzés után pedig meghámozva készíthetünk belőle pürét, amivel süteményeket és mártásokat ízesíthetünk.

A vadgesztenye mérgező! 

Az ehető szelídgesztenye nem tévesztendő össze a kinézetre hasonló vadgesztenye termésével. Utóbbi fogyasztásra nem alkalmas, sőt mérgező. De nagyon sokoldalúan felhasználható dekorációként a kicsik és a felnőttek legnagyobb örömére. 

gesztenye
A vadgesztenye nem ehető. 
Fotó: talyfo / Forrás: Shutterstock

A fényes a legjobb 

A legfontosabb, hogy mindig hibátlan alapanyaggal dolgozzunk. Az olcsó gesztenye is drága ahhoz, hogy kidobjuk. Érdemes jó minőségű, nagyobb szemű, fényes, érzetre nehéz, nem kongó szemeket választani, amelyeken nincsenek lyukak. A magyar gesztenye is nagyon finom és jól süthető, ám ha engedi a pénztrácánk, megkóstolhatjuk a valamivel drágábban kapható olasz változatát is.

Tippek, amelyekkel könnyedén eltávolíthatjuk a sült gesztenye héját:

  1. Ha azt szeretnénk, hogy a sütés után a gesztenye héja könnyedén leváljon, akkor érdemes a bevágott és beáztatott szemeket a sütés előtt alufóliába csomagolni, s így sütni.
  2. Ha nem szeretnénk sokáig sütni, akkor használhatjuk a mikrohullámú sütőt, ebben nagyjából 6-7 perc alatt elkészíthető a gesztenye, bár kétségtelenül nem ugyanolyan lesz az eredmény, mint sütőben sütve.
  3. A sütő aljára elhelyezhetünk egy tepsiben kétujjnyi vizet, amely a sütés közben kellő mennyiségű párás levegőt biztosít, így egészen biztosan puhára sülnek a gesztenyék.
  4. Sütés közben a gesztenyékre spriccelhetünk kevés vizet, ez is segíthet, hogy a héját könnyebben el tudjuk távolítani.
  5. A megsült gesztenyét kb. 10 percre nejlonzacskóba csomagolhatjuk, ugyanis a gesztenyéből távozó párának köszönhetően könnyebben lejön a héja.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában