Kármegelőzés

Tegnap, 9:30

Megúszták a jégkárt az idén a somogyi gazdák

Kiemelkedően hatékony volt 2024-ben a jégeső elleni védekezés Somogyban. A jégkármérséklő rendszer elmúlt hét működési évében az idén volt a legtöbb extrém módon jégveszélyes zivatar, ennek ellenére a kárenyhítő alaphoz augusztus 27-ig nem jelentettek be jégkárt a somogyi gazdák.

Harsányi Miklós

Fotó: Szendi Péter

A 62 somogyi generátor összesen 9366 órát üzemelt az idei szezonban. – A vármegye területén 68 napon volt zivatar, ebből 35 napon volt jégveszélyes zivatar, s ezek közül hét napon extrém módon jégveszélyes zivatarok alakultak ki – tájékoztatott szerdán Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke.  – Ez utóbbi szám a jégkármérséklő rendszer elmúlt hét működési évében a legmagasabb volt, ami jól mutatja az idei időjárás rendkívüliségét. 

jégkár
 Idén a kárenyhítő alaphoz augusztus 27-ig nem jelentettek be jégkárt a somogyi gazdák. Fotó: Szendi Péter

Azt is közölték: ennek ellenére idén a kárenyhítő alaphoz augusztus 27-ig nem jelentettek be jégkárt a somogyi gazdák. Így vármegyénkben kiemelkedően hatékony volt a védekezés a jégesők ellen. A NAK adatai szerint az elmúlt hét év folyamán 2024-ben üzemeltek a legkevesebbet - 9366 órát - a somogyi talajgenerátorok. Összehasonlításként: 2023-ban 11148 órán át működtek a berendezések. Megtudtuk: az  idén nem alakult ki úgynevezett szupercella Somogy területén

Az ország 986 pontjáról - 219 automata és 767 manuális talajgenerátor segítségével - ezüst-jodidot a felhőkbe juttató országos jégkármérséklő rendszer minden évben több tízmilliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, s emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. 

Tóth István kaposvári növényvédő szakmérnök szerint hasznos a jégkármérséklő-rendszer, hasonló készülékek működnek több uniós országban is. Ha vészhelyzet van, akkor gyorsan elindítható a berendezés.

Harc a jégkár ellen, már a 2025-ös idényre készülnek

– Csendes volt ez az év, az idén 33-szor kellett bekapcsolni a talajgenerátort, míg 2023-ban 42 alkalommal – mondta szerdán Polotár Róbertné hedrehelyi, akit még az év elején az ország legjobb jégelhárítója szakmai kitüntetéssel tüntettek ki. – Az idén utoljára szeptember 28-án üzemelt a gép. A jégkárt megúszták a gazdák, viszont a szárazság komoly gondot okozott. A talajgenerátort 2019 óta kezelem, szerintem fontos és hatékony szolgáltatásról van szó. A gépeket október végéig elviszik karbantartásra Pécsre és jövőre folytatjuk a munkát. Április 15-én kezdődik majd a szezon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában