VIDEÓ

2 órája

Hatalmas lesz a kaposvári üveggyár, jövő tavasszal már beizzítják a kemencét

Kaposvár történetének legnagyobb ipari beruházását várhatóan 2025 tavaszán adják át. A török Sisecam üveggyár csaknem 100 méter magas kéménye már szinte teljesen elkészült. A keverőépület és a futószalag, melyen az alapanyagot a kemencékbe juttatják még épül.

Marosi Gábor

– Nagyon bízunk benne és el is várjuk, hogy a lehető legnagyobb százalékban kaposvári munkavállalót alkalmazzanak a Sisecam kaposvári üveggyárában – emelte ki Borhi Zsombor Kaposvár alpolgármestere az épülő üzem pénteki bejárásán. A város történetének legnagyobb ipari beruházását várhatóan 2025 tavaszán adják át. Az üveggyár csaknem 100 méter magas kéménye már szinte teljesen elkészült. A keverőépület és a futószalag, melyen az alapanyagot a kemencékbe juttatják, ottjártunkkor még javában épült. A teherautók folyamatosan szállították az építőanyagot és a több száz építőmunkás is megállás nélkül dolgozott.

üveggyár, sisecam, kaposvár
Az üveggyár közel 100 méter magas kéménye már majdnem teljesen kész. Fotók: Lang Róbert

A tervek szerint az üveggyár 112 ezer négyzetméteres lesz. Amikor eléri a teljes kapacitását, akkor a két kemencében naponta akár 550 tonna csomagolóüveget tudnak majd előállítani. Úgy tudjuk, hogy a gyárban öblös csomagolóüveget, leginkább sörösüveget gyártanak az egyik legismertebb európai sörmárkának. Naponta várhatóan 3-4 millió üveget tudnak készíteni.

Tavaly nyáron még arról is beszéltek, hogy idén szeptemberben már készülhetnek az első üvegek. Az viszont sokkal valószínűbb, hogy csak a jövő év első negyedévében kezdődhet el a próbagyártás, néhány hónappal később pedig beindítják a második kemencét is. A gyártáshoz szükséges alapanyagot, a homokot Csehországból vonattal szállítják Kaposvárra. A csomagolóanyagokhoz azonban 15 százalékban újrahasznosított üvegtörmeléket is felhasználnak fel. A török cég ugyanis arra készül, hogy a műanyag palackok gyártása visszaszorul majd az EU-ban szigorodó környezetvédelmi előírások miatt. Az üzem területén lesz majd egy teljesen automata, tízezer raklapos sötét raktár is, ahol robotok dolgoznak. Folyamatosan építik a gyártócsarnokot, a raktárakat és a kiegészítő épületeket is. A számítások szerint 33 hektáron, százezer négyzetméternyi fedett területet alakítanak ki.

Kaposvár iparában ismeretlen az a lépték, ami az üveggyárban tapasztalható

– A város teljes történetének legnagyobb ipari beruházása zajlik Kaposváron – hangsúlyozta a pénteki bejáráson Borhi Zsombor Kaposvár alpolgármestere. – A hét elején volt szerencsém egyeztetni a Sisecam, a világ második legnagyobb üveggyártójának vezetőivel a cég főhadiszállásán, Isztambulban. Végigbeszéltük az elkövetkezendő hónapok feladatait, miben tudunk segíteni a gyárnak abban, hogy nagyon sikeres vállalkozást hozzanak létre Kaposváron. Ha ez sikerül, akkor ez Kaposvár ipartörténetét változtatja meg, ebben biztos vagyok. Ahogyan végigjártuk az épületeket, láttuk, hogy itt olyan léptékekről van szó, ami Kaposvár iparában eddig ismeretlen volt – mondta az alpolgármester.

Elsősorban kaposváriakra van szükség az üveggyárban

Borhi Zsombor a bejáráson arról is beszélt, Isztambulban megtekintette a cég termékeit, ahol azt tapasztalta, nagyon magas minőséget képviselnek és ugyanilyen minőségű, valamint óriási mennyiségű üvegek készülnek Kaposváron is. – Ez az érték, nagyot lendít majd Kaposvár gazdaságán – emelte ki Borhi Zsombor. – Az is nagyot lendíthet rajta, ha az üveggyár köré épülne egy gazdasági övezet beszállítókkal, alvállalkozókkal. Egy ekkora céget ki kell majd szolgálni. Több mint 300 embernek adnak munkát az üveggyárban. Nagyon bízunk benne, és el is várjuk, hogy a lehető legnagyobb százalékban kaposvári munkavállalót alkalmazzanak, azonban ha itt nincs elég, akkor is magyarokat – tette hozzá az alpolgármester. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában