Vármegyénk időjárása

2024.06.06. 07:58

Erős UV surgárzás várható

Csütörtökön folytatódik a nyári meleg idő sok napsütéssel, erős UV sugárzással, majd a délután folyamán általában csak mérsékelt erősségű gomolyképződéssel.

Sonline.hu

Fotó: Lang Róbert

Általában gyenge lesz a légmozgás, zivatarok környezetében lehet erős kifutószél. Este, a Dunántúl fölé mérsékelt, szakadozott felhőzet sodródhat, melyből elvétve zápor is kialakulhat. Eközben északkeleten kitisztul az ég, illetve másutt gyenge marad a felhőzet. Éjszaka változóan csillagfényes égbolt és csapadékmentes, nyugodt idő a valószínűbb.
A jellemző hőmérséklet átlaga:
csütörtök reggel 16,
csütörtök délután 28,
péntek reggel 17 fok körül alakul.

Fronthatás nem terheli szervezetünket, de a fülledt idő hatására többek között fáradékonyságot, álmosságot tapasztalhatunk. (met.hu)

A legvalószínűbb folytatás:

  •  Pénteken és szombaton az ország döntő részén napos, gyorsan melegedő, a déli, majd a középső és keleti országrészben is már többfelé 30 fok feletti kánikulára számíthatunk. Az ország jelentősebb részén nem hullik csapadék, de előreláthatólag az északi, északkeleti területeken, illetve a nyugati határszélen, szórványosan, kis számban kialakulhatnak helyi záporok, zivatargócok. Kialakulásuk esélye a nap folyamán elsősorban a késő délutáni és éjszakai, hajnali időszakban nagyobb.
  • Vasárnapra növekvő előrejelzési bizonytalansággal egy hullámzó frontrendszer érkezése körvonalazódik. Egyelőre az látszik a legvalószínűbbnek, hogy egy reggeli, szórványos csapadékzóna átvonulását követően kisüt a nap és napközben visszatér a fülledt, meleg idő, sőt a felélénkülő D-i széllel további melegedésre látszik esély. Ezután az esti időszakban labilizálódhat ismét a légkör, megnő a helyi, de heves záporok, zivatargócok kialakulásának esélye, majd éjjel ismét kitisztulhat az ég, de hajnalban, a nyugati határvidéket hidegfronttal érkező szél és kiadósabb csapadékmező érheti el.
  • Hétfőn már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de - érheti el térségünket frontrendszer erőteljesebb hidegfronti szakasza. Élénk, olykor erős ÉNY-i széllel már jelentősebb hőmérséklet csökkenésre és változóan napos-felhős időben több hullámban érkező, szórványosan kialakuló, de jellemzően NY-K irányban mozgó záporokra, heves zivatarokra kell készülni.
  • Kedden is még a térségben maradhat a hidegfront, így élénk, néhol erős ÉNy-i szél mellett szórványos, időszakos esők, záporok melletti naposabb időszakok is ígérkeznek. Tovább csökkenhet a hőmérséklet, a keleti országrészt is eléri a hűvösebb légtömeg.
    forrás: eumet.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában