Helyi időjárás

2024.07.21. 19:08

Ezt az egy hibát követed el a kánikulában, ami tönkreteszi a pázsitodat

Most eláruljuk, miért jelent veszélyt a hőségben végzett fűnyírás! Az országot sújtó extrém kánikula idején nemcsak az egészségünket, de a kertünk szépségét is kockára tehetjük. Olvass tovább, és tudd meg, hogyan védheted meg pázsitodat a forróság pusztító hatásaitól!

Az ország egész területén hőségriasztás van érvényben. Az extrém időjárás miatt nemcsak az egészségünkre jelent kockázatot a kánikula, hanem a fűnyírásra is nagyobb figyelmet kell fordítani. Nemcsak egészségügyi szempontból rizikós az extrém melegben dolgozni, de a pázsitnak sem tesz jót a hőségben végzett fűnyírás. Inkább halaszd későbbre a fűnyírást, és koncentrálj a nedvesség pótlására!

Miért érdemes elhalasztani a fűnyírást?

A hőségben történő fűnyírás jelentős károkat okozhat a fűszálakban. A hosszabb fűszálak több árnyékot biztosítanak a talaj számára, ami csökkenti a párolgást és segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát. Ha véletlenül túl rövidre vágjuk a füvet, nagy stressz éri a gyepet, mert a gyökereknek nagyobb energiát kell a regenerálódásra fordítani. Ez azt jelenti, hogy a gyep kevésbé lesz ellenálló a hőséggel és szárazsággal szemben. Minél rövidebbre nyírjuk a füvet, annál könnyebben ég ki, és a száraz időszakban ez gyorsabban megtörténik. 

A locsolás tökéletes időzítése

A hőség idején a legjobb, amit tehetünk, hogy pótluk az elpárolgott folyadékot. Fontos azonban, hogy mikor és hogyan locsolunk. A legjobb időpont a locsolásra a kora reggel, amikor a hőmérséklet még viszonylag alacsony, így nincs túlzott párolgás, és a fű több vizet tud magában szívni. Este is lehet locsolni, de ügyeljünk arra, hogy a fű ne maradjon sokáig nedves, mert ez gombás megbetegedésekhez vezethet. Kerüljük a felületes, gyakori öntözést is. Inkább kevesebbszer, de alaposan locsoljunk, hogy a talaj mélyen átnedvesedjen.

Plusz tippek

  • Ha a fű elkezd barnulni, több vízre lehet szüksége.
  • Várj a fűnyírással, amíg elmúlik a tartósan 30 fok feletti hőség.
  • Ezután is hagyd a füvet 6-8 centiméter hosszúságúra, mert így sokkal szebb lesz!

forrás:Likebalaton.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában