Megyei időjárás

2024.07.03. 07:55

Felhős, mégis napsütéses idő várható

Szerdán délelőtt, az északkeleti határvidéken még felhős időre és egyre kisebb eséllyel előforduló záporokra van kilátás.

Fotó: PROMA1

Az ország nagyobb, nyugati és középső tájai felett kevés felhő, napsütés várható.
Délután, a Nyugat-Dunántúl fölé várható több felhő, melyből előreláthatólag elsősorban az Alpokalján és térségében, elszórtan, kevés helyet érintően záporeső is kialakulhat. Másutt napos vagy gyengén felhős, csapadékmentes idő a valószínűbb.
Délelőtt még élénk lesz, majd a délután folyamán legyengül az É-i légmozgás.
Éjszaka eleinte az ország zömén gyengén felhős, csillagfényes, szélcsendes idő valószínű. A nyugati határvidék fölé várható számottevőbb felhőzet, ami éjfélt követően várhatóan a Dunántúl fölé sodródik, miközben ismét feltámad és erősödik az É-i szél. A felhőzetből inkább csak a nyugati határszélen valószínű kisebb eső, zápor.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
kedd délután 25,
szerda reggel 15,
szerda délután 25,
csütörtök reggel 15 fok körül alakul.

 

A mai napon fronthatás nem terheli szervezetünket. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A meleg, zivataros időben fülledtté válhat a levegő. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, nyugtalanság, a légúti betegeknél nehézlégzés. Az arra érzékenyeknél álmosságérzet és nagyfokú fáradékonyság jelentkezhet. Jelentősebb egészségügyi panasz esetén (fulladás, légszomj) kérjen orvosi segítséget! forrás: koponyeg.hu

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Csütörtökön és pénteken döntően napos idő következik, számottevő csapadék esélye nélkül, legfeljebb elvétve alakulhat ki egy-egy futó zápor az országban. Legyengül, de még É-ias marad a légmozgás. Emelkedni kezd a hőmérséklet, de még nem tér vissza a hőség. Csütörtökön még több fokkal 30 fok alatt marad, és péntek délután is csak a déli országfélben éri el a 30 fok környékét a jellemző maximum érték.

- A hétvégén D-ire forduló légmozgással további melegedésre, visszatérő hőségre van kilátás. Nyaralóknak kedvező idő várható sok napsütéssel, változó fátyol- és gomolyfelhőkkel, 30 fok feletti, vasárnap már helyenként a 35 fokot is elérő maximumokkal. Vasárnap éjszakára hidegfront érkezése körvonalazódik, melynek hatására az északnyugati, nyugati országrészben estétől megnő a záporok, zivatargócok kialakulásának, illetve az ÉNY-i szél felerősödésének esélye.

- Hétfőn – növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – a hazánkon átvonuló hidegfront okozhat szeles és változékony időjárást. Egyelőre az a legvalószínűbb, hogy kelet felé mozog a szórványos záporokat, zivatarokat adó csapadékmező, mögötte a Dunántúlon már kisüthet a nap. A nyugati térségben már jelentősebb frissülésre, míg délkeleten még csak a hőség mérséklődésére van kilátás. forrás: eumet.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában