Megyei időjárás

2024.07.08. 11:11

Forró napok jönnek, tovább fokozódik a hőség

Hétfőn Somogyban marad, sőt fokozódhat a hőség: a maximum hőmérséklet délen már 38 fok köré ígérkezik

Fotó: Pheelings media

Az egyre mérsékeltebb éjszakai lehűlés miatt a napi középhőmérséklet is egyre több helyen meghaladja a 27-28 fokot. Napközben nyugat, délnyugat felől csökken a felhőzet, gyengén felhős, napos idő alakul ki. 

Késő délután, estétől, az éjszaka első felében előreláthatólag a Duna vonalától keletre, azon belül is elsősorban az északi megyékben hevesebb záporok, zivatargócok alakulhatnak ki, majd ezek megszűnnek, megnyugszik a légkör, lecsökken a felhőzet.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
hétfő reggel 16,
hétfő délután 30,
kedd reggel 18 fok körül alakul.

Hidegfront súrolja az északi országrészt, ezért ott hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak az arra leginkább érzékenyek: fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, vérnyomás csökkenése. A déli területeken folytatódik a melegedés, a melegfrontokra kifejezetten érzékenyen reagálóknál fordulhat elő fáradékonyság, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Kedden ismét napsütéses, mérsékelten gomolyfelhős idő következik. Folytatódik a hőség, északnyugaton, északon is 30 fok fölé várható a maximum érték. Mivel az éjszakai felfrissülés is egyre gyengébb, a napi középhőmérséklet 27-29 fok körül mozoghat, ami már jelentős terhet ró a szervezetre. Este, a déli, délnyugati országrészben válhat kedvezővé a légkör egy-két helyi, kis körzetet érintő zápor, zivatargóc kialakulásához.

- Szerdán, csütörtökön kissé még tovább fokozódhat a hőség. Napos, gyengén gomolyfelhős idő látszik a legvalószínűbbnek. Csütörtök éjjel, az északnyugati határszélen látszik esély némi felhősödésre, illetve helyi zivatargóc kialakulására, majd este inkább északkeleten fordulhatnak elő néhol zivatarok.

- Pénteken - még jelentős bizonytalansággal, de napközben folytatódhat a nagy meleg, országszerte forrósággal, perzselő napsütéssel. Délkeleten akár a 40 fokot is elérheti a maximum hőmérséklet. Éjszaka egy gyenge hidegfront érkezése körvonalazódik, elvétve záporesővel, zivatarral. Számottevő lehűlésre azonban előreláthatólag nem számíthatunk.

- Hétvégére egy lassú mozgású hidegfront érkezése körvonalazódik. Az ország északnyugati harmadán élők már szombaton frissülésben reménykedhetnek, míg keleten és délen csak vasárnap valószínű a hőség árnyalatnyi mérséklődése. A fronttal szélerősödés érkezik és kedvezővé válhat a légköri helyzet viharos zivatarok szórványos kialakulásához. (forrás: eumet.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában