Vármegyénk időjárása

2024.08.25. 07:58

Magasra kúszik a hőmérő higanyszála

Vasárnap fülledt, meleg idő valószínű változó napsütéssel, fátyolfelhőzettel.

Klein Péter Nándor

Fotó: Szendi Péter

Késő délutántól egy frontrendszer közelítheti meg a határvidéket, így hazánk túlnyomó részén jelentős változást várhatóan nem okoz a légköri folyamatokban. Előreláthatólag csak a Dunántúl térségében, a délután folyamán feltámadó és megerősödő északnyugati szél jelzi közeledtét. A Dunántúlon éjszaka is szeles időre lehet készülni. A nyugati határvidéken, Alpokalján kis eséllyel előfordulhat záporeső, esetleg besodródhat egy-egy zivatar, de összességében változóan felhős-csillagfényes idő látszik valószínűbbnek az ország nagy részén.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
vasárnap reggel 21,
vasárnap délután 34,
hétfő reggel 19 fok körül alakul.

Front nincs, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. (met.hu)

A legvalószínűbb folytatás:

  • A jövő hét első felében ugyanez a tőlünk északnyugatra megtorpanó, majd csak lassan fölénk helyeződő, közben várhatóan elgyengülő frontrendszer alakíthatja a térség időjárást. Északnyugaton, északon lehet mérsékeltebb a hőség, míg délen, délkeleten marad a 35 fok feletti, tikkasztó meleg.
  • Hétfőn mérsékelt felhősödések melletti napos időben mérséklődő légmozgás, majd délután, este országszerte megerősödhet az É-ias szél. Este és az éjszaka folyamán elszórtan, kevés helyet érintően, nagyobb valószínűséggel főként a Dunántúl területén zápor, zivatargóc is kialakulhat.
  • Kedden változóan felhős-napos időben hajnalban, majd késő délután, este fordulhatnak elő szórványosan záporok, zivatarok. Napközben legyengül az É-i szél, de este helyenként ismét szélerősödésre van kilátás ÉK-i irányból.
  • Szerdától a hónap, majd a hét végéig lényegi változás nem körvonalazódik térségünk időjárásában. Marad az évszakos átlagnál jóval melegebb idő. Többségében 30 fok felett, de 35 fok alatt várhatóak a délutáni maximum hőmérsékletek. A hajnalok várhatóan kellemes felfrissülést hoznak, így elviselhetőbb lehet a meleg. Alapvetően napsütéses, nyaraló idő lesz a jellemző, de időnkénti felhősödések is előfordulnak. Jelentős, tartós eső érkezése nem valószínű, de elvétve, kis körzeteket érintően előfordulhat futó záporeső, kisebb zivatargóc az esti, éjszakai órákban. Néhol átmenetileg felélénkülhet az ÉÉK-i szél, de alapvetően gyenge, mérsékeltnek ígérkezik a légmozgás.
    forrás: eumet.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában