Megyei időjárás

2024.08.24. 07:55

Visszatér a kánikula a hétvégére

Szombaton folytatódik a nyugodt, eseménytelen időjárás.

2321057747

Fotó: Me dia

Változó erősségű, délelőtt gyengébb, míg délután határozottabb, itt-ott átmenetileg meg is vastagodó fátyolfelhőzet szűrheti a napsugarakat. Csapadék nem érkezik.
Tovább melegszik, visszatér a hőség, az évszakos átlagnál 5-7 fokkal magasabb maximum hőmérsékletek.
Este és éjszaka is változó, szakadozott fátyolfelhőzet boríthatja az eget, ami a felhősebb területeken visszafogja a lehűlést. Szélcsendes, csapadékmentes, nyugodt idő lesz. Gyengül az éjszakai felfrissülés.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
péntek délután 31,
szombat reggel 19,
szombat délután 34,
vasárnap reggel 21 fok körül alakul.

Folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Vasárnap fülledt, meleg idő valószínű változó napsütéssel, fátyolfelhőzettel. Késő délutántól egy frontrendszer közelítheti meg az északnyugati határvidéket. Továbbra is az látszik valószínűbbnek, hogy a frontrendszer még az országhatártól északnyugatra megtorpan, így hazánkban előreláthatólag csak a Dunántúl térségében, a délután folyamán feltámadó és megerősödő ÉNY-i szél jelzi közeledtét.

A jövő hét első felében ugyanez a tőlünk északnyugatra megtorpanó, majd csak lassan fölénk helyeződő, közben várhatóan elgyengülő, illetve felszakadozó frontrendszer alakíthatja a térség időjárást. Északnyugaton, északon lehet mérsékeltebb a hőség, míg délen, délkeleten marad a 35 fok feletti, tikkasztó meleg.

- Hétfőn mérsékelt felhősödések melletti napos időben eleinte a nyugati országrészben várható élénk É-i szél, majd délután, este országszerte megerősödhet a légmozgás. Este és az éjszaka folyamán, elszórtan, kevés helyet érintően, nagyobb valószínűséggel főként a Dunántúl területén zápor, zivatargóc is kialakulhat.

- Kedden is folytatódik az alapvetően napos idő időszakos, mérsékelt felhősödésekkel. Napközben legyengül az É-i szél, de este ismét szélerősödésre van kilátás, ezúttal ÉK-i irányból. A hajnali, majd az esti időszakban látszik esély elvétve helyi záporra, zivatargócra, de csak kevés helyen hullik csapadék.

- Szerdára, csütörtökre sem körvonalazódik jelentős változás, marad az alapvetően napsütéses, időnként és helyenként mérsékelten felhős idő. Esténként, elvétve kialakulhatnak ugyan záporok, zivatargócok, de többségében csapadékmentes idő valószínűbb. Olykor felélénkülhet az ÉÉK-i szél. forrás: eumet.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában