Kánikula

2024.09.04. 07:58

Nincs változás, még néhány napig tart a forróság

Szerdán sem lesz lényegi változás az időjárásában. Marad az évszakos átlagnál jóval melegebb idő vármegyénkben.

Klein Péter Nándor

Fotó: Muzslay Péter

Többségében 30 fok felett, délen 35 fok körül várható a délutáni maximum hőmérséklet. Napsütéses idő lesz gyenge vagy mérsékelt erősségű fátyol- és gomolyfelhőzettel. Futó, helyi csapadékgócok előfordulásának is kicsi az esélye. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. Éjszaka ismét szélcsendes, nyugodt, eseménytelen idő következik. A csillagfényes égbolton csak gyenge felhőzet fordul elő itt-ott. Kellemesen friss lesz a hajnal.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
szerda reggel 19,
szerda délután 34,
csütörtök reggel 18 fok körül alakul.

Fronthatás nem terheli szervezetünket, de folytatódik a kánikula, amely tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. (met.hu)

A legvalószínűbb folytatás:

  • Csütörtökön is napsütéses, nagyon meleg idő lesz jellemző a nap túlnyomó részében. Napközben felélénkül, este meg is erősödhet a K-ies szél. Az esti időszakban, a nyugati határvidéket megközelítheti egy tőlünk nyugatra található ciklon csapadékzónája. Ott, este, éjjel felhősödéssel és szórványosan zápor, zivatar előfordulásával is lehet számolni.
  • Pénteken már árnyalatnyit mérséklődhet a hőség, de lényegi változás még nem valószínű a légköri helyzetben. Mérséklődik a korábban élénk szél. Változó erősségű, a korábbinál kissé erősebb fátyol- és gomolyfelhőzet zavarhatja meg a napsütést. Kissé megnő a légköri labilitás, azaz nagyobb eséllyel alakulhat ki helyi zápor, zivatargóc, de továbbra is kis körzeteket érint és kicsi a valószínűsége eső előfordulásának. Számottevő, áztató eső érkezése egyelőre nem látszik.
  • A hétvége időjárását nézve továbbra is jelentős a légköri bizonytalanság. Egyelőre valószínűbb, hogy a térségünket nyugat felől megközelítő frontok továbbra is elgyengülnek, illetve megtorpannak a Kárpát-medence határánál, így jelentős változás nem tud bekövetkezni a légköri helyzetben. Mérsékeltebb hőség, a napsütést időről-időre megzavaró, változó erősségű gomolyfelhőzet, és abból szórványosan, elsősorban délután, este kialakuló helyi záporok, zivatargócok jellemezhetik az időjárást.
  • A jövő hét elejére tolódott annak az esélye, hogy Nyugat-Európa felől fölénk helyeződjön a nedvesebb, hidegebb légtömeg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában