Roadpol

2023.11.06. 17:41

Kamionosokat és buszvezetőket figyelnek kiemelten az újabb rendőrségi akció során

Somogyban hétfőn újabb Roadpol közlekedési akció kezdődött, a nehéz tehergépkocsikon kívül az autóbuszokat vizsgálja a rendőrség. Két helyszínen – Kaposvár, Kaposfő – a nyitónapon 12 járművet tereltek a parkolókba, egy alkalommal az úthasználati engedéllyel akadt probléma. Kedden folytatódik a razzia, vasárnapig csaknem 30 helyszínen inthetik le a kamionosokat, buszvezetőket Somogyban.

Harsányi Miklós

– Elég ilyen messziről fújni? – kérdezte Szilágyi János, akit kamionjával a kaposvári, Hangár-dombi parkolóba tereltek ki a rendőrök. – Számítani lehetett az akcióra, a személyautósokon kívül időnként a buszosok, kamionosok is sorra kerülnek.

Pörgősen zajlott a vizsgálat; a szondázáskor minden rendben volt, a közlekedésiek a következő percekben már annak néztek utána, hogy a sofőr mennyit vezetett és mikor vette ki utoljára pihenőidőt. A 37 esztendős járművezető kereken tíz éve van  a szakmában, hétfőn Baranyából Somogyba szállított búzát, rövidesen Olaszország felé veszi az irányt. Sztankó Istvánt is leállították, akit Pécs után Kaposvárra szólított a munka. Teherautóját műanyag ajtó profilokkal pakolták meg, szinte egész nap úton van. A 61 éves férfitől az összes iratát elkérték, türelmesen várt, amíg nem ért véget az ellenőrzés. 

Fotók: Lang Róbert

– Rengeteg a jármű, egyre komolyabb a forgalom, érthető, ha a rendőrök sűrűn vizsgálják a hivatásos sofőröket is – mondta. – Nekem az égvilágon semmilyen problémát nem jelent az ellenőrzés. A rendőrök leintettek, gondolom, hogy pár perc múlva nyugodtan tovább folytathatom az utat.

Varga Zoltán alezredes, a kaposvári rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője is részt vett az akcióban, s a Hangár-dombi megállónál hat teherautót, kamiont vizsgáltak át. Egy esetben eljárását kezdeményeztek, az úthasználatra nem volt engedélye a járművezetőnek, a rendőrök délután Kaposfőn folytatták a Roadpol akciót. 

Batta Zsolt, a SVMRFK szóvivője azt mondta: a Roadpol Truck & Bus országos akció november 6-tól 12-g tart, Somogyban csaknem 30 helyen lehet ellenőrzés, így Kaposvár, Fonyód, Siófok, Marcali, Nagyatád, valamint Barcs környékén is. A vezetési-, illetve a pihenőidőn kívül a veszélyes áruk szállítására vonatkozó előírások betartását is vizsgálják, akárcsak azt, hogy a járművezetők betartják-e a sebességhatárokat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában