Állattenyésztés

2017.09.03. 17:30

Kulináris kalandozások a KÁN-on

Családi programokkal, vadfőző versennyel folytatódott a hétvégén a 11-ik Kaposvári Állattenyésztési Napok programja.

Koszorus Rita

Ínycsiklandó illatok lengték be a Pannon Lovasakadémia területét már szombat reggel, hiszen a főzőcsapatok a megnyitót követően foghattak fakanalat és láthattak neki versenyételük elkészítésének. Az öt kilogrammnyi szarvashús elkészítési variációinak csak a képzelet és az idő szabhatott határt.

Sokan az ízek mellett nagy hangsúlyt fektettek a dekorációra. A hagyományos pörkölt mellett, fűszeres szarvasszeleteket, és dijoni mustáros ragut is készítettek az önjelölt séfek.

A legjobbnak a Somogy Megyei Vadászok csapata bizonyult, második helyezést ért el a Föstő konyhája, vagyis a Kaposvári Egyetem Rippl Rónai Művészeti Kar csapata, harmadiknak pedig a Somogy Megyei Vállalkozói Központ ételét ítélték a zsűritagok.

A gasztronómiai kalandozáson kívül számos más program várta a Kaposvári Állattenyésztési Napra érkezőket. Szarvasmarha fejési és nyírási bemutatót is tartottak a tejpavilonnál, ahol leparkolt az Országjáró Tejkamion is. Ezzel az ötletgazdák biztosra mentek, hogy a betérő gyerekeknek legyen fogalmuk a tej keletkezéséről, s ne higgyék a „boltban adja boltosnéni”.

Kiállított fenséges tenyészállatokon is meresztgethették szemüket az érdeklődők, így a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége állatain is. – Tizennégy bokszban mutatjuk meg a tenyésztőink állatait – mondta el érdeklődésünkre Csonka István, instruktor. – A régióból és Fejér megyéből hoztunk állatokat. Ma már szerencsére minden modern fajta elérhető a piacon, így jó helyzetben vannak a kollégák.

A Pannon Lovasakadémia területén közel kétszáz kiállító szolgált érdekességgel a látogatók számára. Így Madarász Zoltán porrogi ökogazda lekvárjait is meg lehetett kóstolni. – Mi nem hagyományos gazdálkodást, hanem közelebb állunk a biogazdálkodáshoz – avatott be minket Madarász Zoltánné a gondos gazdálkodás rejtelmeibe. – Használunk permetszert, de azt virágzáskor utoljára, utána csak az ökogazdálkodásban engedélyezett szereket.

 

Nem csak egészséges és minőségi élelmiszerekkel találkozhattak a pavilonokba betérők, de érdekes információkat is gyűjthettek. Így a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. standjánál is. A szervezet fő profilja a környezet-, és természetvédelem, az agrárszakképzés, valamint az ökocimke tanúsítás. Ez egy olyan terméket vagy szolgáltatást jelöl, amely alapvetően az egészségesebb élet és a zöldebb megoldások felé irányítja az embereket. Míg Európában nagy hagyománya van ezeknek a minősítéseknek, hazánkban is egyre jobban nő a tanúsított termékek, szolgáltatások száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában