óvodás youtuber

2018.03.18. 17:52

Elolvadnak a netezők a hatéves vloggertől, de jól van ez így?

Elolvadnak a magyar internetezők egy pécsi óvodás videócsatornájától. A hatéves kisfiú már két éve készíti videó bejegyzéseit és mostanra összesen egymillióan tekintették meg.

Koszorus Rita

Elolvadnak a magyar internetezők egy pécsi óvodás videócsatornájától. A hatéves kisfiú már két éve készíti video-bejegyzéseit, és mostanra összesen egymillióan tekintették meg.

Az ifjú vlogger (Bánki Csanád) olyan témákat dolgoz fel felöltéseiben, mint a rajzfilmekben hagyott hibák, vagy csodagyerekek, akik a világhálón lettek sztárok. A kisfiút testvére és édesapja koordinálja a „munkában”, akik elkészítik a felvételeket, megvágják azokat, de a témák kiválasztásában is segítenek (csatornája: Csani Csenöl).

Manapság nem ritka, hogy óvodáskorú gyerekek saját készítésű videóikat teszik fel a világhálóra. Sőt van, aki már tízévesen „youtuber” karrierre készül, mert abban jó kereseti lehetőség van. Ezt persze csak a tízéves gyerek gondolja, valójában nagyon káros lehet, ha ilyen tevékenységet folytatnak a fejlődésben lévő kicsik.

Mátraházi Tibor pszichológus szerint a gyerekek magamutogató énjét használják ki a szülők, akik maguk is nárcisztikusak. – Ez teljes magamutogatás, ezért nem hiszem, hogy érdekes tartalmat adna – fogalmazott a szakember. – Ha ilyen korú gyermekem lenne, nem szeretném, hogy ilyen tartalmakat nézzen. Mert az óvodáskorú gyerekek által elkészített videobejegyzésekkel egy rossz üzenetet közvetít a feltöltő a kortársaknak. Azt, hogy ez egy érték, ezt kell csinálni.

Mátraházi Tibor hozzátette: a gyerekeknek hat-hét éves korban a szabad játékkal kellene foglalkozniuk. – A legrosszabb, hogy az említett ovis vlogger mindezt szülei biztatására teszi – hívta fel a figyelmet a pszichológus. – Nem tudom elképzelni, hogy a kisgyerek magától találta ki, hogy vloggerkedni szeretne a legnagyobb internetes videocsatornán. Kivéve persze, ha túlburjánzik benne a magamutogatás, de ebben az esetben színi tanodát javaslok a szülőknek. Ott szakemberek foglalkoznak vele és rendes visszajelzést kap.

A világhálóra feltöltött videoanyagokban ugyanis nincs visszacsatolás, az lesz a mérce a gyermek számára, hogy mennyien kedvelték vagy mennyien tekintették meg. Ráadásul Mátraházi Tibor figyelmeztetett: akár pedofilok is megnézhetik és megoszthatják a videókat, a világ bármely részén.

Szemere Márta szociológus sem tartja megfelelő viselkedésnek a kisgyermekek jelenlétét a legnagyobb videomegosztó csatornán. – A felnőttek képesek saját gyermekeik személyiségét már kisgyermekkorban tönkretenni – vélekedett a barcsi szakember. – Az internet használata komoly szabályok nélkül mindenképpen negatív hatású. Az előbeszéd, a társas kapcsolatok, a szocializáció alapfeltételei. Nem szabad a kisgyermekekből kis felnőttet gyártani.

Hozzátette: a személyiségfejlődésre negatívan hat ez a fajta tevékenység, ahogyan a világhálón található játékok nyolcvan százaléka is. – Ezek sokszor negatív cselekedet esetén adnak jutalmat, ami teljesen életellenes – fogalmazott Szemere Márta. – Az informatikát és annak eszközeit életkorokhoz kötötten, a szabályok betartásával lenne szabad a gyermekeknek használni. Természetesen mai modern világunkban elengedhetetlen technikai eszköz az internet, nem a tiltását hangsúlyozom, hanem az észszerű, helyes használatát.

Mátraházi Tibor is hasonló véleményt fogalmazott meg: A mi generációnk nem tudja elképzelni, hogy ezek a gyerekek felnőttként milyen környezetben, társadalmi közegben fognak élni. Lehet, hogy pont egy ilyen kifacsart, közvetlen emberi kapcsolatra képtelen, viszont a technológia által kiterjesztett valóságban otthonosan mozgó ember lesz sikeres a jövőben. Tehát nem tudom egyértelműen azt mondani, hogy ez jó vagy rossz, de az biztos, hogy pszichológiai szempontból nem jó irány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában