2019.04.10. 09:00
Ismét aranyosan csillognak Mihajlovits Róbert süteményei
Aranyéremmel tért haza a XIV. Pelikán Kupáról Mihajlovits Róbert. A Kaposvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola cukrászmestere különleges süteményeit vitte el a szolnoki versenyre.
– Nagy öröm, hogy a tavalyi év után idén ismét aranyéremmel térhettem haza a versenyről – mondta el Mihajlovits Róbert. A cukrászmester hétvégén a XIV. Pelikán Kupán ismét az első helyet szerezte meg.
– Ötféle francia desszertet kellett készíteni, volt málnás, epres, kávés, sajttortás és mascarponés töltelékű is. Egyet csokoládéval fújtam, a többit pedig fényes glasszázzsal borítottam be – mutatta alkotásait a cukrászmester. A gyümölcsbetétes marcipánnal borított tortáján pedig négy technikát mutatott be. Karamellből készített virágokat, gömböket egy gyűrű formára komponálva. Kategóriájában hat cukrászmester indult. A szakmai zsűri a formákat, színeket és a különböző technikákat egyaránt értékelte.
– Egy aranyat osztottak ki, amit én kaptam meg – mondta Mihajlovits Róbert. – Fantasztikus dolog volt a dobogó legfelső fokára állni, ezért sokat kell dolgozni. Igyekeztem kihozni magamból a maximumot – jegyezte meg a cukrászmester. – A minőségi alapanyag elengedhetetlen a cukrászatban, nagyon fontos az ízvilág, de a küllem is.
– Már 34 éve tanítom a szakmát, amiről mindig azt vallottam, hogy szeretni kell és alázattal kell művelni – mondta el a mestercukrász. – Mindig arra törekedtem, hogy keressem a fiatal tehetségeket, s büszke vagyok arra, hogy volt olyan diákom, aki Kanadában a WorldSkills világbajnokságon szerepelt.
A közelmúltban ezüst éremmel és két különdíjjal tért haza a tatai 17. Farsangi Kupáról Mihajlovits Róbert. Most sem pihen, tanítványaival gyakorol a nemzetőrsori tanműhelyben. Csütörtökön a siófoki Krúdy Szakgimnázium Tavaszi Vendéglátós Versenyén mérettetik meg magukat. Csapatuk egy tányérdesszertet fog elkészíteni, továbbá kosárfonásos technikával kell kidíszíteniük egy tortát.