Ne legyen akadály

2021.12.13. 20:00

Ösztöndíjjal segíti Kaposvár a tehetséges roma tanulókat

Elcsukló hangon beszélt arról Szabó Krisztián, hogy rokkantnyugdíjas édesapja egyedül neveli őt és testvérét. A fiatal egyetemista az idén részesült Kaposvár roma ösztöndíjában. Vidékfejlesztést tanul, agrármérnökként végez majd a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem kaposvári campusán, és az önkormányzatnál töltötte a nyári gyakorlatát.

Kovács Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Szeretek tanulni! – mondta egy másik díjazott, a hetedik osztályos, általános iskolás Kovács Adrienn Emese. –A családdal megbeszélem, hogy mire fordíthatom majd a havi ösztöndíjamat. Divattervező szeretnék lenni felnőttként, otthon már rajzolgatok, hogy megvalósulhasson ez az álmom.     

Négy egészes átlagot hozott, és az érte kapott ösztöndíj pont arra elég, hogy tartalékot képezzen a tervezett felsőfokú tanulmányaihoz Nógrádi Bence, aki a Kaposvár Számít Rád ösztöndíjat is elnyerte a jó tanulmányi eredménye alapján. Pincérnek tanul a Széchenyi Kereskedelmi középiskolában, és Kaposváron akar dolgozni felszolgálóként. Lakatos Zsolt is egyetemre készül, az idén érettségizik, miután a karosszéria lakatos szakmát már megszerezte. Az ösztöndíjat a családja támogatására fordítja, és a további tanulmányait finanszírozza belőle. 

A kaposvári roma ösztöndíjra az idén 40-en pályázatak, ebből 36-ot támogatott bírálóként a helyi roma nemzetiségi önkormányzat. Szita Károly polgármester hétfőn adta át a szerződéseket a 7 egyetemistának, a 13 középiskolásnak, a 7 szakiskolásnak és a 7 általános iskolás diáknak. A város a lehetőségek széles tárházát nyújtja, hogy támogassa azokat, akik nehéz körülmények között tanulnak, és ösztönözze őket arra, hogy legtovább jussanak a tanulmányaikban, mondta a városvezető. Ezzel jó példát mutatnak a közösségnek. A roma ösztöndíj feltétele, hogy az általános iskolás diákok 4,5 -es, a szakközépiskolások 3,8-as, az egyetemistáknak pedig 3,5-es tanulmányi átlagot hozzanak. Kátai Attila, a Kaposvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke megjegyezte, hogy az ösztöndíj jó lehetőség, hogy a roma diákok a saját lábukra álljanak, és megmutassák, hogy értékes emberek.                     

    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában