Adományozás

2024.08.23. 19:55

Zászlóanya verte a szöget a zászlórúdba - FOTÓ, VIDEÓ

A kaposvári alakulat hivatalosan is felvette a Magyar Honvédség Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred nevet. Pénteken a Hősök templomában zászlószalagot kötöttek a csapatzászlóra, és zászlóanyát jelöltek ki. Az ünnepségen elhangzott: mindez nem díszlet, hanem az összetartozás jelképe.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

Egy éve vehették át a csapatzászlót, amit a köztársasági elnök küldött. A három vármegyét felölelő ezred már ezer tartalékost tudhat a soraiban, közülük 138-an vettek részt a ceremónián. Kaposvár 165 éve viseli a katonavárosi rangot. A 44-es császári és királyi gyalogezred utolsó parancsnoka volt Bauer Gyula, akinek a nevét 2023 augusztusában vette fel a területvédelmi ezred, mert életpályája és vitézsége példaképül szolgálhat. 

 

Szabadicsné Rádi Éva, ötgyermekes családanya lett a zászlóanya, akinek férje és fia is csatlakozott az önkéntes haderőhöz. Térítésmentesen szervez táborokat állami gondozott, hátrányos helyzetű, és beteg gyermekek számára, és megkapta a Családokért miniszteri elismerést. Társadalmi felelősségvállalásával érdemelte ki a zászlóanyai tisztséget, és ezzel az ezred támaszává vált.  

– Egy vagyok a több millió női hazafi közül, aki keresi, hogyan tehet többet a hazájáért – mondta a zászlóanya. – Számomra a honvédek mindennapi hősök, és mellettük hétköznapi anyák állnak, könnyel és verítékkel. 

A zászlóanya előbb az áldozatvállalás jelképeként szalagot kötött a csapatzászlóra, majd a XVI. századtól az 1945-ig élő magyar katonai hagyományoknak megfelelően szöget ütött a zászlórúdba. Mindez sajátos esküként is felfogható.  

– Emlékezünk, és erőt merítünk abból az örökségből, ami a magyar katonagenerációkat formálta – mondta Takács Attila, altábornagy, a honvédség vezérkari főnökének területvédelmi helyettese. – A honvédség ereje nem csupán a fegyverekben, a technológiában rejlik, hanem a hagyományok őrzésében. 

A rendezvényen részt Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke, Neszményi Zsolt, somogyi főispán és Borhi Zsombor, kaposvári alpolgármester. A fonyódi kishuszárok álltak díszőrséget, és díszlövést adtak le a templom előtt. Az ünnepségen megemlékeztek Bauer Gyuláról, a legendás rosseb bakák parancsnokáról, aki 1914-től igazi frontharcosként együtt szolgált katonáival, akik rajongva szerették, sőt a nótáikba is belefoglalták nevét.           

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában