Egészségügy

2022.08.30. 17:30

Skill: életmentő tudás és tapasztalat

Vannak olyan élethelyzetek, amikor a készség, a szakértelem, a jártasság és az ügyesség életet menthet. S bizony ezekben az esetekben is a gyakorlat teszi a mestert. Erre is felhívták a figyelmet a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Skill laborjának rendezvényén, kedden, Kaposváron.

Lengyel János

Fotó: Fehér Gábor

Skill laborok fejlesztése címet viselő 8 milliárdos projekt célja a betegbiztonság és az egészségügyi szakemberképzés hatékonyságának növelése a készségfejlesztésen alapuló gyakorlati oktatás széles körű bevezetése. Ennek érdekében az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem – konzorciumi partnerségben – országos skill labor hálózatot hoztak létre 19 helyszínen, a 3 egyetemen (Debrecen, Pécs és Szeged) és a hozzájuk tartozó 16 oktatókórházban, biztosítva ehhez az infrastrukturális feltételeket és a klinikai-technikai jártasságot elősegítő eszközparkot.

Megtudtuk: a skill laborokban lehetővé válik a diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozások gyakorlatban történő oktatása. A projekt fontos része az egységes skill oktatási program kidolgozása és bevezetése az ellenőrzés és minőségbiztosítás módszereinek megteremtése érdekében. Civilek, vállalkozásoknál dolgozók és az egészségügy munkatársai is részt vesznek a gyakorlati képzésben.

A skill labor olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol egészségügyi dolgozók és pályakezdők, orvostanhallgatók, ápolóképzésben résztvevők és tanulók tét nélkül gyakorolhatják a betegellátást, ahol lehetővé válik a diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozások gyakorlatban történő oktatása, mindez kockázatmentes, korszerű és magas színvonalú eszközökkel felszerelt környezetben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában