2023.03.07. 11:30
Különdíjas lett Mihajlovits Róbert különleges tortája
Különdíjjal érkezett haza Horvátországból Mihajlovits Róbert kaposvári mestercukrász. A hétvégén a Slatina településen rendezett nemzetközi versenyen egyedüli magyar indulóként egy kalap alakú különleges tortát készített.
Ötödik alkalommal rendezték meg a horvátországi Slatina településen az Aranydió nemzetközi cukrászversenyt, amelyre horvát, szerb, montenegrói és magyar cukrászok érkeztek. Kategóriánként nyolc tanuló és tizenkilenc felnőtt mérte össze tudását.
– A verseny kiírása szerint mind a tésztának, mind a krémnek diót kellett tartalmaznia – mondta Mihajlovits Róbert. – Én egy kalap alakú tortát készítettem kétféle francia piskótából – tette hozzá a Kaposvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola szakoktatója, kaposvári mestercukrász. – Tejcsokoládés diós ganache és áfonyás gyümölcszselé került a tortába, valamint egy arany- és vaníliakrém, továbbá fehércsokoládés diós mousse.
Alkotását marcipánnal burkolta be és cukorszobrokat készített díszítésként öntött, húzott, fúvott és üreges technikával. Az aranylakodalom témát választotta, tortáját félkészen vitte és a verseny helyszínén állította össze.
– Nagyon örültem a különdíjnak, a szakmai zsűri azt mondta, hogy ilyen szintű munkával még nem találkoztak – mondta boldogan Mihajlovits Róbert. – Nagy büszkeség számomra ez az elismerés.
A közelmúltban a kaposvári mestercukrász bronzérmet szerzett a luxemburgi világbajnokságon cukrászművészet kategóriában. Málnás macaront és karamellás, áfonyás tányérdesszertet készített. – Harmincöt éve vagyok a szakmában, de a mai napig minden érdekel, ami a cukrászathoz kapcsolódik – emelte ki a mestercukrász, aki sokáig nem pihen, diákjaival már készülnek a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy technikumban rendezett tavaszi cukrászversenyre, majd a szolnoki Pelikán kupán mérettetik meg magukat.