Hivatalnokok takarítottak

2023.04.30. 02:21

Tisztába tették a környezetüket

A Somogy vármegyei kormányhivatal is csatlakozott hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalmához, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz. Ezen a héten nemcsak Kaposváron, hanem a járási hivatalok területén is gumikesztyűt húznak és szemeteszsákot ragadnak a hivatali munkatársak, hogy megtisztítsák környezetüket.

Munkatársunktól

Fotó: Kovács Tibor

– Mintegy 200 kollégám csatlakozott a TeSzedd! akcióhoz, melynek során vármegyeszerte tucatnál is több helyszínt tisztítanak meg az eldobált hulladéktól. Büszke vagyok rá, hogy az 1300 fős apparátusunk 15 százaléka csatlakozik az országos felhíváshoz – mondta Neszményi Zsolt főispán hétfőn a kormányhivatal Nagy Imre téri épületénél, melynek környékén a munkatársakkal közösen többzsáknyi szemetet szedtek össze. Kiemelte: a közigazgatási feladatain túl a hivatal komolyan veszi a társadalmi szerepvállalást és a szemléletformálást, amire a TeSzedd! akció nagyon jó példa. 
Tavaly a Deseda környékét tisztították meg a kormánytisztviselők, ezúttal többek között a Bajcsy-Zsilinszky utca, a Kenyérgyár utca, Iparos utca, Pécsi utca és a Csik Ferenc sétány került sorra. A járási hivatalok dolgozói a héten Fonyódon, Csurgón, Barcson, Siófokon, Tabon és Marcaliban is szedik a hulladékot. 

Fotó: Kovács Tibor

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Hulladékgazdálkodási Osztálya 2022. január 1-től 2023. április 20-ig összesen 812 hulladékgazdálkodással kapcsolatos hatósági ellenőrzést tartott. Az illegálisan szemetelőket több esetben is sikerült beazonosítani kamerafelvételek alapján. Az illegális lerakókkal kapcsolatos bejelentések nagy része a HulladékRadar applikáción érkezett a hivatalhoz. Ha nem lehet beazonosítani, hogy ki rakta le a hulladékot, a jogszabály alapján az ingatlan tulajdonosának a kötelezettsége a területén található hulladék jogszabály szerinti kezelése. Ha erről nem gondoskodik, a kormányhivatal elviteti a szemetet, a költségeit pedig a kötelezettre terheli. Az illegálisan elhagyott bejelentett hulladék mennyisége a fenti időszakban megközelítette a 6500 tonnát, melyből a 2022–2023-as évben 3700 tonnát elszállítottak, 2401 tonna hulladékot pedig a kormányhivatal végrehajtási eljárás keretében vitetett el 106 millió forint értékben. 
A jogszabálysértőkkel szemben hulladékgazdálkodási bírságot szab ki a hivatal, melynek összege 10 ezertől 10 millió forintig terjedhet. A kiszabott bírságok összege a 2022–2023-as évben csaknem elérte a 37 millió forintot. 
 


Fotók: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában