Találkozó

2023.07.14. 20:00

Barátságok szövődtek, miközben a nyelvet is tanulták

Ötven diák érkezett 14 országból a Magyar Ifjak IX. Világtalálkozójára (MIVIT) Somogyba. A másod-harmadgenerációs magyar származású fiatalok a világ legkülönbözőbb pontjairól jöttek, hogy egy hét alatt barátságokat kössenek, megerősítsék a nyelvtudásukat, és ismerkedjenek a magyar kultúrával.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A 22 éves Márka Emese New Yorkban él, az USA-ban született és nőtt fel. Gyermekkora óta tagja egy magyar cserkészcsapatnak, magyar iskolában tanult, és családjával együtt aktívan kiveszi a részét az amerikai magyarok közösségi életéből. A szülei mindig odafigyeltek arra, hogy otthon magyarul beszéljenek, sőt a lányt egy magyarországi iskolába is beiratták. Jelenleg orvostanhallgató a SOTE-n a diaszpóra ösztöndíj segítségével.  

– Öt éve járok a MIVIT-re, minden évben új ismeretségekre teszek szert – mondta Emese. – A két legjobb barátnőmmel is itt találkoztunk. Érdekes, hogy a világ minden sarkából jöttünk, mégis van bennünk közös, ami összetart. Számomra  fontos, hogy honnan jöttek a felmenőim, és ha lesznek a gyermekeim, ők is megtanulják majd az anyanyelvet. A cserkészetben néptáncolunk, magyar népdalokat hallgatunk. Külföldi szemmel is értékes a magyar kultúra. 

A 29 éves Labancz Dávid Marosvásárhelyről érkezett, ahol a Nyárád mentén még tömbben él a magyarság. Számára is fontos, hogy továbbvigye a hagyományokat és a magyar nyelvet. Nagyon érdekesnek tartja, ahogy mondjuk egy dél-amerikai vagy egy erdélyi magyar meríthet egymás kisebbségi kultúrájából.  

Brazília, Venezuela, Kanada, USA, Anglia, Belorusz, Észtország, Ciprus, Spanyolország – Ács Tibor ötletgazda és szervező sorolja az országokat, ahonnan a magyar fiatalok érkeztek, de hozzátette, hogy erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági ifjak is vannak a csapatban. Szerinte az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy a második világháború és 1956 után emigrált magyarok leszármazottait az anyaország felé tereljük. A szüleik és nagyszüleik miatt még járnak magyar közösségbe, de már érezhetően távolodnak a gyökereiktől. 

 

Kassai Lajos lovasíjásznál is jártak 

Minden évben máshol rendezik meg a világtalálkozót. az idén egy hetet töltenek Somogyban, a MATE Kaposvári Campusán szállásolták el a résztvevőket. Megtekintették a bőszénfai szarvasfarmot és a szigetvári várat, jártak Kassai Lajos lovasíjásznál, és kirándultak a Balatonhoz, ahol borokat is kóstolhattak egy pincészetben. Pénteken magyar ételeket, csülkös bablevest főztek, és közösen festettek, majd este a Somogy Táncegyüttessel közös táncházon vettek részt. Borhi Zsombor, kaposvári alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy a magyarságunk fontos kapocs, nyelvi, hitbeli és kulturális sorsközösség. Bármerre sodor bennünket az élet, a gyökereinket nem szabad elfelejteni, ez hozzájárul ahhoz, hogy a magyarság fennmaradjon a következő évszázadokban is, jegyezte meg.  

        

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában