Időzített macskabaj

2023.08.21. 07:00

Nem veszélytelen egy közös egerészés a tarlón

A vadmacskára nézve a házi macska végzetes betegségeket terjeszt. A learatott gabonatáblák mindkét fajnak remek táplálékforrást biztosítanak, mert a rágcsálók járatai könnyebben megközelíthetők és a zsákmány is hamarabb elejthetővé válik. A végzetes randevút a felelős állattartás tudná lényegesen mérsékelni.

Turbéki Bernadett

Fotó: Somogy Természetvédelmi Szervezet

Becslések alapján csaknem egymilliárd házi macska élhet a világban, ám nem mindegy, hogy a házi macskákat milyen körülmények között tartják. A szakértők szerint ideális az volna, ha mindegyikük gazdája felelős állattartó lenne, és az állatok nem bandákba verődve élnének az utcán, vagy elvadulva a természetben. Bár sokan tartják kedvencként, és az ősi kultúrákban is spirituális erővel ruházták fel, igaz, sokkal kisebb létszám mellett, mégis szerepel a legproblémásabb inváziós fajok százas listájában. 
– Nagyon sok civilizációs betegséget közvetít a vadmacska felé. Például macskaleukózist amire a vadmacska nem immunis. A társállatként tartott házi macskák a betegség ellen oltást kapnak, ha felelősségteljes a gazdájuk, ám a vadmacska elpusztul, ha megfertőződik a vírussal – hívta fel a figyelmet Lanszki József emlőskutató professzor. A macskaleukózis mellett a macska-AIDS-t, panleukopéniát, toxoplazmózist, és egyéb kórokozókat is terjeszt. A legnagyobb problémát azonban az jelenti, ha párosodik a két faj. Az utódok ugyanis a házi macska jellegzetességeit is hordozni fogják, amellyel egyre romlik a vadmacskaállomány. Hazánkban legfeljebb ezerre becsülhető a vadmacskák egyedszáma, de pontos felmérések nincsenek. Somogyban a kiterjedt erdőségeknek köszönhetően szép számban él vadmacska. Fokozottan védettnek számít. 

– A vadmacska párosodási időszaka februárra, márciusra tehető. A házi macska ettől eltérően, tavasztól őszig bármikor képes utódokat nemzeni. Minden hibrid alom veszteség a vadmacskaállományra nézve. Az utódok kisebb termetűek, érzékelésüket, bundájuk tömörségét is befolyásolhatja – mondta a kutató. Fontosnak tartja az európai vadmacska élőhelyeinek, ezen keresztül állományának megőrzését. A vadmacska kizárólag ragadozó, a házi macska pedig már az ember által kínált kevert táplálékot fogyasztja, ezért a két faj bélcsatornájának hossza sem egyezik. 


Gyakori találkozások és szaporodás esetén, a kisebb létszámban jelen levő vadmacska jellegzetességeit tekintve fokozatosan beolvad a sokkal gyakoribb házi macska, vagyis egy másik faj állományába, genetikai elmocsarasodás következik be. A vadmacska közepes méretű ragadozó, a vörös rókával egy táplálkozási szinten áll, fontos szerepet tölt be a táplálékláncban, annak több szintjére is hatással van a jelenléte. A hús a kizárólagos tápláléka főként pockok, egerek formájában. Ha keveredik a házi macskával, már más eleséggel is megelégszik. Például a téli táplálékhiányos időszakot települések, tanyák környékén is átvészelheti, baromfit, házi kosztot is fogyaszthat. Lanszki József véleménye szerint nem a házi macskák, hanem az ember felelős a vadmacska populációjának veszélyeztetéséért. A felelős társállattartással, így az ivartalanítással, sok probléma megoldódna. 

Néha a vadmacskát is menteni kell, Balatonfenyves közelében engedték el a sérülten befogott ragadozót.

Az emberen múlik a macskasors

Tarnavölgyi Gábor, a Kapos Állatbarát Alapítvány macskaügyi felelőse szerint a felelős állattartás hazánkban sajnos a macskatartóknál még annyira sem jellemző, mint a kutyatartóknál, ráadásul annak ellenére, hogy Magyarországon több házi macska él, mint kutya, a macskákkal kapcsolatos problémák indokolatlanul kis figyelmet kapnak. 
– A bekerített udvarról egy kutya nem szabadul ki könnyedén, ám egy macska bárhonnan kijut. Az a tapasztalatunk, hogy főleg a falvakban törődnek kevésbé a macskakérdéssel. Csak ivartalanítással lehet a folyamatosan szaporodó házimacska-állományt kordában tartani. A legideálisabb az volna, ha minden macska a négy fal között lakna. Mi is szívesebben adunk olyan helyre cicákat, ahol lakásban tartják – mondta Tarnavölgyi Gábor. Szerinte több támogatott macskaivartalanítási programra lenne szükség, hogy a kispénzű gazdik is költhessenek kedvencük sterilizálására. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában