2023.10.28. 19:10
Káposztás hajtóka és langalló is készült, de babusgatóra is várták a családokat
Nagyanyáink kosztolója címmel rendeztek programsorozatot a szennai skanzenben. Szombaton a látogatók a dolgozókkal együtt készíthettek káposztás hajtókát vagy savanyú káposztát. A legkisebbeket népi babusgató várta.
Egy asztallapnyi káposztával készültek szombaton a szennai skanzenben. Sokáig nem maradtak egyben a fejek, folyamatosan szeletelték fel ezeket.
– Ahogy régen, úgy tesszük el mi is, egy sor káposzta, majd torma, babérlevél, bors, paprika, borsika, só és döngöljük, régen az asszonyok a férfiak lábát megmosták és ezt követően a hordóbán taposták a káposztát – mesélte Tamala Józsefné, miközben fűszerezett.
Takács Hanna már nem először segített a sütés-főzésben. – Én tettem rá a tésztára a káposztás tölteléket, a tejfölt, nagyon szeretek megismerni új ételek elkészítését – árulta el a kaposvári kislány.
– Olyan növényeket próbálunk feldolgozni, amelyek bárkinél elérhetőek és az elkészítésükhöz nagyanyáink receptjét használjuk fel – mondta Kovács-Hegedűs Elvira, a szennai skanzen rendezvényszervezője. Hozzátette: két hete a tök, most a káposzta volt a középpontban. – Régen nem volt fagyasztó és savanyítással elállt egész télen a káposzta, rendkívül jó C- vitamin forrásként szolgált a hidegben – jegyezte meg Kovács-Hegedűs Elvira. – Sül a káposztás hajtóka, készül a káposztás langalló is, valamint húsos káposzta is fő már, nehogy a vendégek üres hassal dolgozzanak nálunk – mondta a rendezvényszervező.
Nagyanyáink kosztolója a Szennai Skanzenben
Fotók: Lang RóbertA legkisebbeknek is készültek a hétvégén Szennában. Kristóf-Pap Kata babusgatójára nagy volt az érdeklődés.
– Népi ölbeli játékokat szervezünk a gyerekek, szüleiknek, ezeket a hagyományokat dédanyáinktól örököltük, de úgy látom, hogy a felgyorsult, modern világ hagyja ezt elfelejtettni – mondta a foglalkozás vezetője. Hozzátette: a dajka rímek, ritmikus mondókák, arcsimogatók, ringatók az anyaméh állapotát idézik elő a gyermek számára, s mindemellett támogatja az idegrendszer érését, fejlődését.
– Szeretném a hagyományokra épülő babusgatókat átadni a jövő nemzedékének, mióta a kisfiam megszületett még fontosabb tartom ezt – jegyezte meg Kris.tóf-Pap Kata
Két hét múlva Márton napon kemencében sült almával, puliszkával, libatepertővel, libazsíros kenyérrel várják az érdeklődőket. A gyerekeknek népi játékokat szerveznek, de üzemelni fog a fonó is, valamint táncházzal zárják a programokat.