2023.10.24. 09:55
Külföldön is kóstolják a rádpusztai mézédes lekvárt
A Dubaji Világkiállításon is a csodájára jártak a rádpusztai szőlőlekvárnak, amelyet Tósoky Andrea készít.
Fotó: Németh Levente
A szőlőtermesztés egy teljesen új kihívás volt számára, hiszen korábban nem foglalkozott ilyesmivel. – Örököltünk egy szőlőültetvényt Rádpusztán és mivel nem értettünk hozzá a férjemmel, azon gondolkodtunk, mihez kezdhetnénk a szőlővel. Háziasszonyként otthon rendszeresen készítek lekvárt és ez adta az ötletet, hogy készítsünk szőlőlekvárt, mondta Tósoky Andrea, aki nagyon büszke arra, hogy terméke kijutott Dubajba is.
A lekvár különlegessége nem csak az, hogy szőlőből és nem megszokott gyümölcsökből, mint szilva, vagy barack készül.
Az alapanyaga teszi igazán különlegessé, hiszen hamburgi muskotály terem az ültetvényünkön, ami egy ritka és nagyon édes fajta. Olyannyira édes, hogy cukrot nem kell hozzáadnom, ez pedig a lekvár másik érdekessége: teljesen cukormentes,
-hívta fel a figyelmet Tósoky Andrea.
A hagyományos gyümölcslekvár mellett a mézédes csemegeszőlőből készítenek gyümölcslevet, mustot és chutneyt is, amelyet némi lilahagymával bolondít meg Andrea, hogy ízben még jobban passzoljon sült húsokhoz. Bort egyelőre nem készítenek férjével, de azt mondták, hogy ami késik, nem múlik. Még az sem kizárt, hogy a jövőben elsajátítják a borkészítés tudományát és megpróbálkoznak azzal is.