Jegyzet

2023.12.01. 09:01

A munka becsülete

Lengyel János

Egy jó szakember aranyat ér – emlegették régebben a közkeletű mondást, aztán igazából nem történt semmi. Talán egy évtizednyi idő is eltelt azóta, s ma már egyre többen azt mondják: egy jó szakember aranyat érne. Öröm és bánat együtt van jelen, erről is beszéltünk a legújabb TOP100 kiadvány bemutatórendezvényén. 
A jó szakember aranyat érne, ha lenne! Tény, hogy minden korábbinál többen dolgoznak Somogyban is. S a vármegye déli részéből pedig még mindig sokan keresik a kenyerüket külföldön. Annak idején aminek örültünk, most azon bánkódunk! Emlékeznek rá: amikor – teljesen érthetően és vállalhatóan – arra szavaztunk, hogy az oly sokat szenvedett Magyarország végre legyen az Európai Unió tagja, örömünkben sok dologra nem figyeltünk eléggé. Ha pedig mégis észrevettünk ezt-azt, akkor nem vettük olyan komolyan. A négy szabadságjog gyönyörűsége nem engedte látni az érem másik oldalát. Az áruk, a tőke, a szolgáltatások és a személyek szabad mozgása az egész közös EU-piac tartópillére, s meghatározza az egész Európai Unió létét, fejlődési lehetőségeit is. Benne a tagországok lehetőségeit is. S ez így van jól! Ám már igazából a szakemberhiány, és nem a munkanélküliség a veszítő gond, amely utóbbi leginkább az alulképzetteket és az idősebbeket sújtja, hiszen az ő szakképzettségük, vagy annak hiánya nem felel meg a cégek elvárásainak. A piacképes tudással rendelkezőket pedig ma már nemcsak a külföld, hanem a hazai, jobb adottságú vállalkozások is csábítják, sikerrel. 
A somogyi vállalkozások is egyre inkább felismerik: ami egynek lehetetlen, a többnek nem elérhetetlen! A trendek, a piacelemzések mellett keresik azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek megoldani az egyre fájóbb „szakemberválságot”. Mivel minden korábbinál gyorsabban évül el a tudás, ez egyre közelebb hozza egymáshoz a különböző üzemeket, szolgáltatókat és a „tudásgyárakat”. Már nemcsak közép-, hanem felsőfokon is! Együtt igyekszik megoldani tehát a helyzetet a szakképző, az egyetem és a cég. Mert ugyanis nincs más jó megoldás! 
Hosszú távon így lesz minőségi, versenyképes szakmunkás, mérnök, informatikus és vállalkozás, s így áll vissza újra a munka becsülete! 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában