Munka

2024.05.04. 11:30

Csak erkölcsi bizonyítvánnyal lehet táborban dolgozni

Csak erkölcsi bizonyítvánnyal lehet gyermektáborokban dolgozni – ezt tartalmazza a kormánypárt új gyermekvédelmi törvénycsomagja. Az intézményi keretek között működő táboroknál eddig is ilyen gyakorlat volt, most azonban hangsúlyosan ellenőriz a fogyasztóvédelmi hatóság.

Kovács Gábor László

Fotó: Rákóczy Ádám

Ruczek Zsófia nyári gyermektáborai saját képzőművészeti tevékenységén alapulnak, így ő nem vesz igénybe önkénteseket, míg a Virágfürdőben Kovács Attila úszónapközijében nyaranta általában négy önkéntes segít a gyermekfelügyeletben. Eddig mindent megoldottak erkölcsi bizonyítvány nélkül is, felelték kérdésünkre. 

– Minden évben változik valamilyen feltétel a táboroztatáshoz – tapasztalta a kaposvári textilművész, Ruczek Zsófia. Hozzá ötéves kortól lehet jelentkezni, általában az alsó tagozatos iskolások vannak a legtöbben. Szőnek, nemezelnek, agyagoznak, különböző technikákat próbálnak ki. 

A Kaposfői Lovassport és Kulturális Egyesület táborában négy turnust terveztek július elsejétől augusztus közepéig.
– Nálunk olyanok dolgoznak, akiknek az erkölcsi bizonyítványuk rendben van – mondta Tolnai György, az egyesület elnöke. – A lovak ápolására jelentkezőket nem szoktuk átvilágítani, de két nap alatt kiderül, ki hogyan bánik az állatokkal. Jött már hozzánk papírral olyan munkavállaló, akinek nem ért semmit a munkája. 
– Az erkölcsi bizonyítvány alapfeltétel, ha a táboroztatók ismeretlen embert akarnak felvenni – tartja Csuz-Székely Erzsébet, a nagyberki Mosolyvölgyben működő katonai és túlélőtábor képviselője. Az előző években telt házzal működtek, várhatóan az idén is. A 10 és 16 év közötti táborozók az egészségügyi és harcászati ismeretektől az önvédelemig sok mindenről tanulnak játékosan. A gyerekek rengeteget hallanak a migránsokról, ezért beépítik a tábori játékokba is ezt a témát: két csapatra osztva migránsokként és a határvadászokként fogócskáznak majd a szép természeti környezetben.

Ellenőriznek és kitilthatják azt, akinek nincs bizonyítványa

– Az ingyenesen lekérhető és postán elküldhető erkölcsi bizonyítvány plusz terhet nem ró a táboroztatóra, ezért nem látják érdemi akadálynak vagy hátránynak, viszont a szülők és a gyermekek szempontjából biztonságot és védelmet adhat – válaszolta kérdésünkre Tóth Béla, a Taborfigyelo.hu vezetője. – Így a táborokban feddhetetlen gyermekfelügyelők dolgozhatnak, szakértő pedagógusoktól tanulnak és élményeket kapnak a gyerekek. Szerinte érdemes figyelni arra, hogy az erkölcsi bizonyítvány lekérését 2-3 héttel a tábor megkezdése előtt indítsák el. A hatóságok ellenőrizhetnek és kitilthatják a tábor foglalkozásairól azokat, akiknek nincs erkölcsi bizonyítványa – hívta fel a figyelmet Tóth Béla
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában