Védekezés

2024.05.20. 11:16

Már az első perctől dolgozik jégelhárító

Már az idei védekezési szezon első heteiben is akadt dolga a jégelhárító rendszernek.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Két hét alatt hét napon át volt szükség az ezüst-jodid párologtatását végző berendezések működtetésére. Az elmúlt napokban ugyancsak használni kellett a rendszert. A talajgenerátoros védekezés eredményeit jól mutatja, hogy míg a környező országokban lehullott nagyobb méretű és mennyiségű jégszemek jelentős kárt okoztak, itthon legfeljebb búza, illetve borsószem nagyságú jégszemek kísérték a zivatarokat. Romániában, Görögországban, Bulgáriában és Horvátországban is jelentős károkat okozott a jégverés, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában lakóépületeket is megrongált a nagy mennyiségű jég. 

Az Országos Jégkármérséklő Rendszer az idén hetedik védekezési szezonját kezdte meg, a riasztási időszak szeptember 30-ig tart. Az országos lefedettséget nyújtó, 986 talajgenerátorból álló rendszer ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot éget el, ami a felhőkbe jutva csökkenti a jégszemcsék méretét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában