Tárlat

2024.06.28. 06:56

Közmunkások a kápolnában: dupla tárlatnyitót tartottak a boglári kék és vörös kiállítótérben

A balatoni szezon kezdetével ismét megnyitotta kapuit a balatonboglári kék és vörös kápolna kiállítótere. A tárlatokon augusztus végéig hat alkotó mutatkozik be.

Andricz Gabriella

Elsőként Szabó Franciska és Várady Róbert képzőművészek tárlatát nyitották meg. Előbbi a vörös, utóbbi a kék kápolnát töltötte meg alkotásaival. A megnyitón Géger Melinda művészettörténész mutatta be a kiállító művészeket, kiemelve a két alkotó közti hasonlóságokat. 
Közmunkások neonsárga mellényben, munkavégzés közben a vörös kápolna terében. Szabó Franciska olajfestményei a láthatóság-láthatatlanság ellentétére hívják fel a figyelmet hatásosan. – Géger Melinda művészettörténész kért fel a kiállításra. Különösebb kötődésem nincs a Balatonhoz, az északi parton jártam többet, a kápolnák történetét művészettörténeti tanulmányaimból ismerem, de most rácsodálkoztam a gyönyörűen kialakított környezetre – mondta el lapunknak a kiállító művész. – Egy ötéves folyamat terméke a kápolnában kiállított sorozat. Kezdetben a láthatósági mellények neonsárga színe érdekelt, de már akkor sem önmagában a színt, hanem magát a láthatósági mellényt akartam megfesteni. Egyszerű festészeti problémaként indult, először azt szerettem volna megoldani, hogy a neonsárga úgy tudjon elkülönülni a környezetétől, mintha világítana. Ehhez elkezdtem fotókat készíteni. Munka közben fényképeztem a láthatósági mellényben dolgozó embereket és egyszer csak jobban kezdtek érdekelni maguk az emberek, mint a technikai feladat, hiszen ők a társadalom alulreprezentált rétege. 
Fotó: MW

 

A világűrből pottyantak ide 


Várady Róbert képei a kék kápolnában láthatóak. Ő is emberi figurákat fest, de egy dimenzió nélküli világba, mintha az űrből érkeztek volna, különböző jelképekként tűnnek fel és szóródnak szét a kép terében. Az időtlenségre igyekszik ráirányítani a látogatók figyelmét. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában