Holokauszt

2024.06.30. 17:36

Mártírokról emlékeztek a gyászistentiszteleten

A Shoá 80. évfordulóján a mártírokra emlékeztek vasárnap a kaposvári Holokauszt emlékműnél. A tragédiát megrázó személyes sorsokon keresztül is felidézték, a gyászistentiszteleten Szita Károly, Kaposvár polgármestere is részt vett.

Harsányi Miklós

Fotó: Muzslay Péter

A Baross utcai emléktáblánál kezdődött a rendezvény, amit a Menetelés az Életért Alapítvány szervezett.

 – Hatmillió európai , 600 ezer magyar és hatezer somogyi zsidó áldozatra emlékeztet bennünket a hat gyertya – hangzott el a zsidó temetőben megtartott ünnepségen. Róna László, a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke hangsúlyozta: sajnos, ma már nincs itt senki, aki még emlékezhetne. Kaposváron már csak három túlélő van, akik viszont egészségi állapotuk miatt nem tudják elhagyni a lakásukat. 

– A Shoára emlékezve előszokott kerülni a felelősség kérdése is – mondta Róna László. – Azt gondolom, azon nem lehet vitatkozni, hogy az akkori politikai elit és a hatóságok tevékeny és hathatós közreműködése nélkül a németek nem tudták volna megvalósítania történteket.

Esélyt sem kaptak az életre

Róna László rámutatott: sokan, sokféle számot említenek a Shoával kapcsolatban. Amiről viszont nem beszélnek, hogy a meggyilkolt százezreknek, millióknak nem születtek, nem születhettek gyermekeik. Bizony, őket is az áldozatokat közé kellene sorolni, akik még esélyt sem kaptak arra, hogy éljenek.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere azt mondta: immár három évtizede adatik meg számára a lehetőség, hogy ezen a helyen újra és újra hitet tehet a békés együttélés mellett. Megemlékezésében arról is szólt: ami 80 évvel ezelőtt megtörtént, példa nélküli eddigi történelmünkben. Nem volt olyan történelmi tapasztalat, amely leírta volna, hogy folyamatos jogfosztások útján hogyan juthat el egy hatalom arra a szintre, hogy a végén már egy egész népcsoport kiirtását tűzi ki célul. Erre a gonoszságra, bizony, nem volt példa. S hogy aztán lett, az mindannyiunk, az egész emberiség közös tragédiája.

soé, shoá, zsidó holokauszt
Fotó: Muzslay Péter

Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója is megemlékezett a kaposvári zsidóság Shoá áldozatairól. Részletesen felidézte a helyi zsidóság történetét is, 1783-ban II. József letelepedési engedélyt adott számukra, Kaposváron volt hitközség, zsinagóga. Kiemelte: biztos abban, hogy Kaposváron a megmaradt túlélő zsidóság körében nincs egyetlen egy család sem, akinek ne lenne a felmenői között a Holokauszt áldozata.

Nyugodtan vállalhatják az identitásukat

Kunos Péter szerint a Holokauszthoz vezető antiszemitizmus nem múlt ki. Sőt, vannak vírusok, amelyek ma is terjednek az egész világban, különösképp az izraeli terrortámadás óta. 
– Magyarország a magyar zsidók számára a béke szigete – mondta. – Itt nyugodtan vállalhatjuk identitásunkat, gyakorolhatjuk vallásunkat és bízunk benne, hogy ez mindig így marad. 
Kunos Péter hangsúlyozta: soha nem feledkezhetnek meg azokról a hittestvéreikről, akiket elhurcoltak, megöltek, elgázosítottak a Holokauszt idején. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában