Munkakedv

2024.06.29. 06:52

Négy évtizede vezeti a falut

Csaknem négy évtizede dolgozik településvezetőként Lőrinczné Kiss Ilona, Somogyjád polgármestere, akinek a június 9-ei választáson kilencedik alkalommal szavaztak bizalmat a helyiek.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Majdnem napra pontosan 39 évvel ezelőtt, 1985. június 21-én választották meg tanácselnöknek Lőrinczné Kiss Ilonát. Előtte a körzeti iskolában dolgozott pénzügyesként és gondnokként, így jól ismerte a költségvetési gazdálkodást. 
– Nemcsak tanácselnök lettem 1985-ben, hanem bekerültem a megyei tanácsba is – emlékezett vissza Lőrinczné Kiss Ilona. – A rendszerváltás után is tagja voltam a közgyűlésnek, összesen négy cikluson keresztül. Sokat dolgoztunk azért, hogy Somogyjád és a környező települések fejlődjenek. 1992-ben a megyeszékhely vezetésével megszerveztük a városkörnyéki önkormányzati szövetséget, melyből területfejlesztési társulás, később többcélú kistérségi társulás lett. Utóbbi 2005-ben alakult meg. Ma már ez nem létezik, de a feladatok egy részét önkormányzati társulásainkban továbbvitték, mert érezték annak szakmai és gazdasági előnyeit. Van egy óvodai társulás, melyhez 14, valamint egy szociális, melyhez 18 település intézménye tartozik – mondta a polgármester. 
Somogyjádon ciklusról ciklusra a választópolgárok a folytatásra szavaztak. Olyan képviselőjelölteknek szavaztak bizalmat, akik szolgálatot vállaltak a település működtetése és fejlesztése érdekében, jól tudtak együtt dolgozni a település vezetőjével. Mindez azt eredményezte, hogy a falu mára Somogy egyik legfejlettebb települése lett. – Lehet, hogy túlzás, de azt érzem, hogy településünkön egy kisvárosi komfortot sikerült megteremtenünk – emelte ki Lőrinczné Kiss Ilona. – Soha nem munkának, mindig szolgálatnak tekintettem polgármesteri feladataimat. Legbüszkébb az intézményeinkre és az ott dolgozó emberekre vagyok, akik a közösséget összefogják, nevelik, tanítják, segítik. Mindig is fontosnak tartottam, és tartom most is, hogy a környező településekkel jól tudjunk együttműködni. A fejlesztéseinknél azt is figyelembe vettük, hogy a környező falvaknak mire van szüksége. Mi voltunk a gesztorok, amikor a környező falvakba bevezették a gázt, kiépítették a szennyvíz- és a telefonhálózatot, vagy amikor tornacsarnokok épültek Szennában, Nagybajomban, Magyaratádon és itt nálunk. A somogyjádi csarnok mintájára készült el a csurgói is – tette hozzá a polgármester. 
A településen ma már kétcsoportos minibölcsőde, óvoda, iskola és művészeti iskola is működik. Gyerek- és felnőttorvosi ellátás, gyógyszertár és egészségház is van. A lakosság száma az elmúlt években stagnált, vagy minimálisan nőtt. 2019-ben 55 óvodás volt a óvodánkban, jelenleg 70 gyermek van. Önkormányzati fenntartású bentlakásos otthon működik a faluban. A 31 ellátottból 18-an somogyjádiak, és a dolgozók zöme is helybéli. Lőrinczné Kiss Ilona kiemelte, most az a legfőbb feladatuk, hogy jó színvonalon működtessék tovább a felújított intézményeiket és még több fiatalt vonzanak a településre. 
 

Szeretné megtalálni az utódját a jádi polgármester 


A somogyjádi polgármester arról is beszélt, azért is indult el a június 9-ei voksoláson, mert érzett még magában erőt és lelkesedést, valamint sokan kérték fel, támogatták és erősítették meg abban, hogy továbbra is neki kell vezetnie a falut. – Amíg élt a férjem, mindig azt mondta, munkamániás vagyok. Közel négy éve egyedül maradtam, most még fontosabb a szolgálat – hangsúlyozta Lőrinczné Kiss Ilona. – Sajnos még nem sikerült olyan fiatalt kinevelnem a környezetemben, aki megismerte volna ezt a sokrétű feladatot. Remélem, hogy ebben a ciklusban lehetőségem lesz rá, és azt gondolom, felelősségem is, hogy utódot találjak. Már eldöntöttem, hogy ez az utolsó öt évem, a következő voksoláson nem indulok már el – tette hozzá a polgármester. Lőrinczné Kiss Ilona polgármesterként a kilencedik ciklusát kezdi meg október elsején. Ha beleszámítjuk a tanácselnöki időszakot, akkor tizedik ciklusa településvezetőként. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában