Szeptembertől nincs mobil?

2024.06.14. 09:01

Ősztől már tiltott gyümölcs lehet a mobil az iskolákban

Elfogadta a parlament azt a törvényjavaslatot, mely felhatalmazza a kormányt, hogy rendeltben kitiltsa a mobiltelefonokat az iskolákból. Szabályozzák, hogy milyen tárgyakat lehet bevinni az iskolák területére, és az iskolaőrök a tanulók csomagjait is átvizsgálhatnák. A rendelet szeptemberben léphet életbe. Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a diákok iskolai figyelmére, teljesítményére rossz hatással van a korlátlan iskolai mobiltelefonhasználat.

Kovács Gábor László

Fotó: LANG ROBERT

A somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola jól felszerelt tabletekkel, de a pedagógusok tanórai feladatokra meg szokták engedni, hogy a diákok használják a saját telefonjaikat, mert azokat ügyesebben és gyorsabban kezelik, mint az iskolai tableteket. Az órát ritkán zavarja meg a mobiltelefon, a problémát inkább az jelenti, hogy a gyerekek nehezen állják meg, hogy ne játszanak a telefonokon, felelte kérdésünkre Tóthné Bali Klára igazgató. 

A lábodi Kótai Lajos általános iskolában, ha egy diáknak nincs okoseszköze, akkor azt táblagépekkel helyettesítik. – A gyakorlatunk az, hogy a tanórán tilos a telefon, kivéve ha órai feladatra a pedagógus kifejezetten előírja – mondta Dominkó János igazgató. 

– Egy tárolódobozt rendszeresítettünk, oda teszik a tanulók a telefonjaikat. A mi intézményünkben a szünetekben engedélyezett a telefon, mert azt tapasztaltunk, ha szünetekben vagy délután engedékenyebbek vagyunk, akkor visszaesik a tanórai telefonozás. 

– A kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola összes tagintézményében a házirend szabályozza a mobiltelefonok használatát. A telefont belépéstől kilépésig a gyerekeknek a saját táskájukban kell tartaniuk, és felelősséget a telefonért mint értékért nem vállal az iskola – mondta Szabóné Kudomrák Zsuzsanna. Ha a diákok órán vagy szünetben bekapcsolják a telefon, akkor vétenek a házirend ellen, emiatt büntetést kapnak, és a szülőket értesítik. 

– Az iskola dolga lenne a szabályozás – szögezte le érdeklődésünkre Mátraházi Tibor iskolapszichológus. – Nem a mobiltelefon ellen kellene küzdeni, hanem a normális használatára kellene megtanítani a gyerekeket, beilleszteni az iskolai környezetbe. Ha valamit tiltanak, az automatikusan vonzást vált ki a gyerekből. Kutatások azt jósolták, hogy a mobiltelefonok használata elengedhetetlen lesz a jövőben, mert a fiatalok azzal fognak kapcsolatokat építeni, és később dolgozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában