Gige

2024.06.04. 20:00

Sikertörténet a csirkeosztás

Folytatódott az előnevelt baromfik osztása Gigében, ahol már harmadik éve támogatják a családokat, hogy segítsék újraéleszteni az állattartás és a kertészkedés hagyományát. Egy teherautónyi lábasjószág kedden rögtön gazdára is talált az igénylők között.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

Volt, aki autóval érkezett, de a legtöbben talicskát toltak, pléddel takarva le az átvett csirkéket. Csak ki kell nyitni a csomagtartót, és átugrálnak a csibék, mondta vidáman az egyik autós. 

– Nem tudom mindet egy helyre rakni, mert az egy hónapos csibék szétszedik a kicsiket – osztotta meg a tapasztalatait az egyik háziasszony. – Amikor két-három hónaposak, már össze lehet ereszteni őket.  

–  Felneveljük és vágunk is belőlük, amikor nagyobbak – mondta Gál István. – Itt Gigében nagy segítség mindez, mert hátrányos helyzetű családok élnek a faluban. 
– Jól jön a támogatás, mert a piacon kétezer forintot is elkérnek a rántani való csirkéért – jegyezte meg Takácsné László Aranka. – A kakasokat levágjuk, a tyúkokat meghagyjuk, hogy legyen tojás. Nálunk a családban három gyerek van.
– Sokat számít a támogatás a családi költségvetésben, mert mi öt gyermeket nevelünk – említette József Sándorné. – A csirketáp drága ugyan, de így is megéri.

Két zsák táp járt ingyen, egy kérelmező pedig 35 csirkét vihetett haza, összesen 30 család vett részt a csirkeosztásban. Több mint ezer baromfit hozott autójával az őstermelő, aki elmagyarázta, hogy az avicolor kettős hasznosítású fajta, mert a jércék kiváló tojók, és a kakasok 4-5 kilósra is megnőnek. 
A Családi Portaprogramot a Belügyminisztérium megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság hirdette meg, és Gigén az önkormányzat hamar átvette a kezdeményezést. 
– Már harmadik éve az önkormányzat saját forrást tesz a Családi Portaprogram lehetőségeihez – mondta Bálint Ildikó, Gige polgármestere. – Korábban még kacsákat is tudtunk szerezni, és most tele van a falu tojással, mert a tavalyi pipik rengeteget tojnak. Nálunk rákapott a lakosság, egyenesen a reneszánszát éli a tyúkok tartása, igazi sikertörténetről beszélhetünk. Már a következő pályázatot indítjuk el. Az egy éves programban az egynyári virágtól a gyümölcsfáig kaphat támogatást az, aki kertészkedni akar vagy a háztáji gazdaságát felélénkíteni, és ehhez az önkormányzat minden segítséget megad. Senkit sem akarunk elutasítani, ezért támogatjuk a jelentkezőket akkor is, ha többen vannak, mint az előírt létszám. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában