Viszkető probléma

2024.07.09. 08:54

A melegben gyorsabban kifejlődnek a szúnyogok, hiába irtják több módon is

Nem aratott egyöntetű sikert a szúnyoggyérítés Kaposvár környékén, mert több erről szóló bírálat is megjelent a közösségi médiában. Sokan a járművek zajára, mások a szúnyogok ismételt megjelenésére panaszkodtak.

Kovács Gábor László

Fotó: Szőke Péter

Somogyban, a vízparti agglomeráció növényzettel fedett területein már június közepén a levegőből, granulátumformában juttatták ki a lárvákat elpusztító biológiai készítményt. Aztán június végén országosan 380 településén folytatódott szúnyog­gyérítés, tizenhárom vármegyében 84 ezer hektáron, közte Somogyban is. A már kikelt szúnyogok ellen belterületen, a lakóövezeteket járó platós gépjárművekre szerelt permetezőberendezésekkel védekeznek. A készítményt nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, néhány óra alatt le is bomlik, így a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás, állítja az erről szóló közlemény. 

A melegben a csípőszúnyoglárvák fejlődése felgyorsul, akár egy hét alatt is kifejlődhetnek. Ezért is különösen fontos, hogy hetente többször kiöntsük a kertben és erkélyen lévő tárgyakban összegyűlt esővizet, tanácsolják a szakértők. A pangó vizekben ugyanis hamar elszaporodik a vérszívó rovar lárvája. 

– Szakbizottság dönt a balatoni szúnyogirtásról, hogy mikor kell kémiai vagy biológiai védekezés, mikor földi, mikor légi úton, mikor autóra szerelt aeroszolos ködképző berendezéssel – mondta Tóth István kaposvári növényvédelmi szakmérnök. – A szúnyog­gyérítés természetvédelmi felügyelet alatt zajlik, és időről időre vizsgálják a hatékonyságát. A technológiai lebonyolítás igen szigorú keretek között működik. Nyilván tökéletes nem tud lenni a pusztítás, mert ha bármelyik háznál van pocsolya, állóvíz, akkor hamar megjelenik a szúnyog, kikel a lárva. Összességében szerintem nagyot segített az utóbbi hetekben, mert elviselhetővé vált a helyzet a Desedán. 

Somogyban a múlt héten nem volt szúnyogirtás, de a jövő hétre várható újabb hasonló akció, felelte kérdésünkre a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószolgálata. Ha valakinek információra lenne szüksége, akkor a honlapukon megtalálhatja, tette hozzá Óvári Timót sajtóreferens, akitől megtudtuk, hogy a szúnyogok elleni védekezést nem somogyi cég végzi, és nem nyilatkozhatnak a tevékenységükről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában