Sokan élnek a lehetőséggel

2024.07.12. 11:10

A vakáció alatt is jót főznek a gyerekekre

Éthordókban viszik haza a gyerekek az ebédet a vidéki iskolai vagy települési konyhákról több somogyi faluban és városban. Az önkormányzatok szünidőben is biztosítják számukra a meleg ebédet. A településeken azt tapasztalják, hogy nagy az igény a meleg étkezést kínáló segítségre.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Tojásleves, párolt csirkemell lecsós raguval és főtt burgonyával volt az ebéd a somogyjádi konyhán. 
– Az idén nyáron osztopáni, alsóbogáti, eddei, jutai és somogyjádi gyerekeknek főzünk, naponta 70 adagot – mondta el Pánger Tímea, a Somogyjádi Sportcsarnok Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: falubusszal viszik az ebédet a településekre, és vagy házhoz szállítják, vagy mennek érte személyesen a gyerekek. 

– A nagy kánikulában jobban oda kell figyelni az ételek elkészítésére, az étlap összeállítása során a helyben megtermelt alapanyagok felhasználására törekszünk – jegyezte meg Pánger Tímea. A forróság miatt több szünetet is tartanak a dolgozók a konyhán és hideg védőitalt biztosítanak számukra. 

Lőrinczné Kiss Ilona, Somogyjád polgármestere elmondta: a nyári étkeztetésre jogosultak nyolcvan százaléka kért ebédet. A tavalyi tanévkezdésre készültek el a konyha fejlesztésével, amely révén komfortosabb körülmények között készül nyáron a háromszáz adag étel a gyerekeknek és a felnőtteknek. 

– Kaposváron 87 gyermeknek kérték a szünidei étkeztetést, amelyet 43 napon át július elsejétől augusztus 30-ig biztosítunk – mondta el Sovány Tamás Tiborné Varga Anita, a kaposvári szociális iroda vezetője. A városban négy helyen tudják átvenni a meleg ebédet, a Tar Csatár Óvodában, a Szigetvári Idősek Klubjában, a Madár utcai Tagóvodában és a Béke utcai Szociális Gondozási Központban. 

– Éthordóban viszik el az ételt, a helyben fogyasztást senki sem kérte – jegyezte meg Sovány Tamás Tiborné Varga Anita. – A jogszabály szerint a hátrányos és halmozottan hátrányos gyerekek jogosultak a nyári gyermekétkeztetésre, de Kaposváron évek óta bevett, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők közül mindenki megkaphatja a térítésmentes ebédet – emelte ki a szociális iroda vezetője. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2016. január 1-jétől az önkormányzatoknak kötelező feladata az intézményen kívüli szünidei étkeztetés biztosítása a nyári, a téli, a tavaszi és az őszi szünetben. Somogyban az idén is több ezer gyermek kap ingyenesen ebédet. 

Óvodások is megkapják az ebédet a nyári szünidőben 

Kovács Gyula Osztopán polgármestere elmondta: a somogyjádi konyháról 40 gyermeknek hozzák falubusszal az ebédet. Hozzátette: évek óta hasonló számban kérik a családok a szünidei étkeztetést. De nem csak az iskolások, hanem az óvodások is számíthatnak a meleg ebédre. – Most nyári leállás van az óvodában, és ez idő alatt a halmozottan hátrányos helyzetű kicsik is kapják az ebédet. Így a több gyermekes családok tudnak picit spórolni, ahol öt vagy több kicsit nevelnek, ott nagy segítség a szünidei étel – jegyezte meg a polgármester. 

A települési önkormányzat kötelező feladata az iskolai szünidő, valamint a bölcsőde és óvoda zárva tartása esetén a szünidei gyermekétkeztetés ingyenes biztosítása, melynek igénybevételére a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek közül a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek jogosultak a szülők kérelmére. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában