Nyári idő

2024.07.17. 11:25

Minden harmadik magyar hátrébb sorolta a nyaralást

A magyarok harmada nem utazik el sehová ezen a nyáron. Leginkább a budapestiek nyaralnak, legkevésbé a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeiek. A napokban több kutatás is született az idei nyaralási szokásainkról. A somogyiak saját bevallásuk szerint 20 százalékkal költenek többet az idei pihenésre.

Kovács Gábor László

A fiatalok körében sem éri el az 50 százalékot azok aránya, akik egy hetet szánnak az idei nyaralásra. A 18–25 évesek 45 százaléka, a 60 évnél idősebbeknek viszont mindössze 15 százaléka utazik valahova legalább hét napra – ezt tartalmazza egy kutatóintézet friss kutatása. Egy másik felmérésben, utazáskutatásban a kitöltők több mint 70 százaléka mondta azt, hogy a megnövekedett árak miatt inkább olcsóbb úti célt választ, kevesebbszer vagy nem utazik sehová 2024-ben. 
Az is kiderült, hogy a nők számára fontosabb a nyaralás, mint a férfiaknak, a korosztályok szerint leginkább az 56–64 évesek kelnek útra, ha tehetik. Akinek három vagy több gyermeke van, azok engedik el a legkönnyebben a nyaralást. A nagycsaládosok a két végletet képviselik, vagy eleve szerényebb anyagi körülmények között élnek, vagy azért vállaltak több gyermeket, mert megengedhetik maguknak. A tehetős nagycsaládoknál nem marad el a nyaralás. 
Lakóhely szerint vizsgálva a fővárosban élők nyilatkoztak a legnagyobb arányban (24 százalék), hogy négy vagy annál több alkalommal is elutaznak. Utánuk a Pest vármegyeiek, majd a Győr-Moson-Sopron vármegyében élők következnek. Legrosszabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Beregben, mert az ott élők 22 százaléka egyszer sem jut el az idén nyári kikapcsolódásra, írták a kutatók. 
Foglalkozás szerint a gyes-en lévők válaszolták a legnagyobb arányban, hogy most nem utaznak (34 százalék). Leginkább a közalkalmazottak (40 százalék) választanak olcsóbb úti célt maguknak. Legkevésbé a vállalkozók aggódnak a költségek növekedése miatt, közülük csak 9,7 százalék mond le az idei nyaralásról, míg a munkanélküliek és a közmunkán lévőknek a harmada nem utazik. 
A somogyi válaszadók 20 százaléka nyilatkozta azt, hogy többet szán az idei nyaralásra – mégpedig kényszerűségből, mert az árak emelkednek. Ezzel szemben a Vas vármegyében élők 29 százaléka fordít többet az idei pihenésre, míg Zalában ez a szám 26 százalék. Ezeket az adatokat azonban lehet úgy is nézni, hogy ennyivel többet megengedhetnek maguknak a vidéki családok a nyaralásra. Viszont leginkább a nógrádiak (84 százalékuk) válaszolták azt, hogy a tavalyinál nem lesz több pénzük az üdülésre. 

Forrás: Pénzcentrum

Forró Istvánné (Kaposvár): Pillanatnyilag az a biztos, hogy nem lesz nyaralás, mert 20 hónapos az unokám, és két hét múlva születik a kistestvére, ezért nem kelünk útra, otthon maradunk. Korábban a balatoni strandolás, városnézés jelentette a családi pihenést. Ma már ez sem olcsó, az biztos. 
 

 

Bálint Andrea (Kaposvár): Közeledik a nyaralás ideje számunkra, augusztusra terveztünk egy ötnapos portugáliai utat, Lisszabon az úti célunk. Ezen kívül igyekszünk kihasználni a hosszú hétvégéket, Erdélybe, Szlovéniába kirándulunk. Szeretünk világot látni, és az úton szerzett élményeket senki sem veheti el tőlünk. 
 

 

Molnár Miklós (Kaposvár): 
Nem nyaralunk, egészségi okok miatt nem utazunk el. Van, akinek megfizethető a nyaralás, van, aki nem engedheti meg magának. Nekem korábban sem tartozott a kedvenc időtöltéseim közé, főként a munka akadályozott a nyaralásban. A Balaton az, ahol el tudom képzelni a pihenést. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában