Somogyi Nyugdíjasok

2024.07.25. 10:23

Nem azok boldogok, akiket annak látnak

Varga László

– Statisztikailag bizonyított, hogy a párkapcsolatban lévők tovább élnek, főleg azok, akikre a kiegyensúlyozott, harmonikus együttlét a jellemző – mondta Balatincz Gabriella kaposvári szakpszichológus. 

A témában Héjj Andreas, a Pécsi Tudományegyetem professzora számos előadást tartott, így többek között a MATE-n is megfordult. Kérdésünkre elmondta, hogy a szépség, a vonzalom és a szerelem kialakulásának feltételeit a világ számos kultúrájában tanulmányozta, ezáltal is kellő tapasztalatokat szerezve a két nem különbözőségéről s arról, hogy melyek azok a legfontosabb jellemzők, amik alapján párt választanak. Szerinte a jelentős eltérések ellenére van egy közös szempont – ami kevésbé tudatos –, ez pedig az utódnemzés. – Vonzó az, aki a szaporodás sikerét tekintve tanúbizonyosságot tesz – mondta a professzor, majd felsorolta a legfőbb ismérveket: egészségre utaló jelek, a nemi hormonok aktivitása, a jó külső és az egzisztencia. Részletesen kitért arra, mitől dobban meg a nők szíve, és milyen nőktől áll el a férfiak lélegzete. 

– Az időskorra azonban régi beidegződések alapján sokan úgy tekintenek, mint ami tehetetlenséggel, magányossággal, elbutulással jár. Az emberi agy azonban csodákra képes – hívta fel a figyelmet, majd példák sokaságával igazolta, miként fiatalodtak meg idős emberek fiatalabb párjuk mellett. – Ebben a korban a fizikai-szellemi aktivitás mellett fontos a vonzalmak kifejezése, a szerelem és a szexualitás is, a legfontosabb azonban a testi közelség. Gyakran egy ölelés, egy simogatás, egy mosoly mindennél többet jelent. Nem azok boldogok, akiket mások annak tartanak, hanem akik összhangban élnek – emelte ki Héjj Andreas. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában