Horgászat

2024.07.30. 11:19

Nem sokat apadtak a halban gazdag tavak

Kiváló minőségűek a somogyi horgásztavak. A nyári forróság ellenére alig párolgott el víz a tavakból. A halak sem pusztulnak a rekkenő hőségben, mondhatni, dübörög a horgászturizmus.

Marosi Gábor

Fotó: Muzslay Péter

Sok csapadék hullott tavasszal Hetesen, ezért a Pogányvölgyi-víztározó szintje is jóval magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Ennek is köszönhető az, hogy a körülbelül 15 centiméternyi vízveszteség ellenére is, megfelelő a tó vízszintje.

– A minőségével is elégedettek vagyunk – mondta Pavelka Béla tógondnok. – A tavaszi csapadékosabb hetekben eresztettünk le valamennyit a vízből, ezáltal jól át tudtuk szellőztetni a tavat. Most is kiváló állapotú a tavunk, szerencsére a halak sem pusztulnak – tette hozzá a tógondnok.

 A kaposvári Gyertyánosi-tóból sem párolgott el sok víz az elmúlt hónapokban. Séta István, a Gyertyános Horgász Egyesület titkára érdeklődésünkre elmondta, több forrás is táplálja a tavat, ezért az elpárolgott víz bő hetven százalékát pótolni tudják a befolyások. Jelenleg legfeljebb 2-3 centiméternyi víz hiányzik. 

horgászat
Fotó: Muzslay Péter

– Ügyelünk arra is, hogy a halakat megfelelő oxigénhez juttassuk és erősítsük az állományt – emelte ki Séta István. – Több alkalommal is boronálási módszerrel megmozgatjuk a horgásztó mederfenekét. Erre azért van szükség, hogy az iszapból kioldjuk a káros gázokat, ezáltal az oxigén jobban tud hasznosulni. A módszerrel azt is elértük, hogy gyakorlatilag megszűnt az algásodás. Emellett gyógynövény eredetű immunerősítő etetőanyagot juttatunk be a vízbe, mellyel a halak tűrőképességét emeljük meg – tette hozzá a Gyertyános Horgász Egyesület titkára. 

 

A pecások sem álltak le a hőségben, délelőtt és délután is benépesítik a horgásztavak partjait

A Deseda szerelmeseinek sem kell aggódnia az idén, a tó vízszintje és minősége kiváló. Peternel Attila, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület csoportvezető halőre kérdésünkre elmondta, a májusi esőzések idején magasan tudták tartani a vízszintet. Jelenleg a nyári vízszint alatt van a tó nagyjából 5-10 centiméterrel, ami teljesen elfogadható. – A Töröcskei-tónál is megfelelő minőségű vízzel találkozhatnak a horgászok – emelte ki Peternel Attila. – Hétköznap is vannak horgászok a tavaknál, hétvégente azonban jobban megtelik a part Töröcskén és a Desedán is. Ebben a melegben az amurokat könnyebben meg lehet akasztani, de azért a pontyok is csinálnak kapást a pecásoknak – mondta a csoportvezető halőr. Peternel Attila hozzátette, versenyek most nincsenek a Desedán, szeptember elején azonban a Feeder országos bajnokság döntőjét itt rendezik meg. 
 

Meszezik a kisgyaláni tavat, hogy eltűnjön a plankton

A kisgyaláni Hársasberki-horgásztónál is megfelelő vízszint várja a horgászokat. A rekkenő hőség viszont okoz problémát a Tógazda Horgászegyesület dolgozóinak. Tormási István, az egyesület titkára elmondta, minden héten meszezniük, klórozniuk kell a vizet, akkora a planktonszaporulat. – Muszáj ezzel foglalkoznunk, hogy a halaknak maradjon megfelelő mennyiségű oxigén a vízben – hangsúlyozta Tormási István. – A szélcsendes időszakban nagyon meg tud állni a víz, ezért a halőröknek motorcsónakkal is járniuk kell a tavat, hogy megforgassák – mondta. Az egyesület titkára hozzátette, gyakran mérik a víz hőmérsékletét. Jelenleg a felső 40-50 centiméter 32-33 fokos, ami a halaknak nem a legideálisabb. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában