Végeztek a csabagyöngyével, jöhet az Irsai

2024.07.30. 09:54

Rekord a korai szüret

Soha ilyen korán nem indult el a szüret, mint az idén. Július 18-án kezdték meg a szőlő szedését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében. Az új, rezisztens fajtájú Jázmin szőlőből gazdag, parfümös, egyedi karaktert adó, mégis könnyed, nyárias bor készülhet.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A Balatonboglári borvidéken a legtöbb helyen már a csabagyöngye szüretelésével végeztek. 
– Hagyomány, hogy a Balatonboglári borvidéken a legelsők között kezdjük meg a szüretet a csabagyöngye fajtával, amelyből készült bor már augusztusban a boltok polcain megtalálható – mondta el Tóth Dániel, a Viticoop Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az idén nyolc hektáron takarították be a korai szőlőfajtát. – A vártnál kevesebb lett a mennyiség, sajnos a seregélyek bizony rengeteget leettek, hektáronként tíz tonnát tudtunk betakarítani – jegyezte meg az ügyvezető. Kiemelte: a mennyiség ugyan nem sok, viszont a minőséggel nincs semmi probléma. Szépek a savak és a cukorfok is megfelelő. Az elmúlt tíz évben ez a második korai indulás, tavaly­hoz képest három héttel korábban szüretelnek. 
– A savtartalmat, mustfokot, ph-értéket már vizsgáljuk az Irsai Olivér esetében. Várhatóan még ezen a héten megkezdődhet ennek a fajtának a szürete is – mondta el érdeklődésünkre Tóth Dániel. Az idén is komoly figyelmet fordítottak a növényvédelemre a szüreti időszak kezdete előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában