Lakástűz-megelőzési nap

2024.08.02. 15:30

Belebújtak a tűzoltók bőrébe és megtanultak segítséget kérni

Lakástűz-megelőzési napot szervezett a Somogy Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság pénteken a kaposvári tűzoltóságon.

Góz Lilla

Nagycsoportos óvodások, táborozó diákok és közösségi szolgálatot teljesítő középiskolások hét állomáson tanulhatták meg, hogyan tudnak segítséget kérni, ha füstöt vagy tüzet észlelnek otthonukban, mi több, hogyan tudnak kimenekülni egy füsttel teli helyiségből. 

Mintegy száz kaposvári és környékbeli gyermek tanulhatta meg a tűzoltóktól, hogy a 112-t csak baj esetén szabad tárcsázni, ugyanakkor, ha nincs felnőtt a környezetükben, hogyan tudnak segítséget kérni. 

A gyerekek a gyakorlatban is kipróbálhatták, mit kell elmondaniuk a segélyhívó tárcsázásakor, milyen információkra van mindenképp szüksége a tűzoltóknak, hogy a megfelelő egységeket tudják elindítani a helyszínre.

A gyerekek hét állomáson hallhattak a lakásban keletkező tüzek megelőzéséről és a füstérzékelő használatának fontosságáról. A fiatalok saját szemükkel is meggyőződhettek arról, hogyan kell megfékezni a tüzet, ha lángolni kezd a tűzhelyen lévő edény tartalma és mi a legrosszabb megoldás ebben az esetben. A VR szemüvegen át egy élethű lakástűz kellős közepébe csöppenhettek és a virtuális világban, a füsttel teli épületből együtt menekülhettek a bajba jutott lakókkal. De a legbátrabbak próbára tehették magukat egy füsttel teli helyiségben is, s a menekülés módját is elsajátíthatták. Végül a csapatok valamennyi tagja a tűzoltók bőrébe is belebújhatott, szinte mindenkinek sikerült két perc alatt magára ölteni a bevetési védőruhát és elindulni egy káresethez, akárcsak az igazi tűzoltók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában