Irsai-szüret: kiváló a mustfok, de a hordókat nem tölti tele a must

2024.08.03. 07:00

Leégett a szőlő a fürtökről

Már az Irsai Olivér szőlőfajtát szedik a Balatonboglári Borvidéken. A minőség kiváló, kiválóak a mustfok értékek, ám az aszály miatt meglehetősen közepes mennyiségre számítanak a borászok.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

– Öt és fél hektáron termesztünk szőlőt és most az Irsai Olivért szedjük, sajnos ahol nem volt lombozat, ott megégtek a fürtök – mondta el Jámbor Zoltán, aki 15 éve foglalkozik a településen szőlőtermesztéssel. A terményt nem dolgozzák fel, hanem eladják. – Bízunk benne, hogy tavalyhoz képest növekedni fognak az árak, de még nem tudunk pontosat – tette hozzá a szőlősgazda. A kombájn, amit használnak, mindössze néhány perc alatt leszüretel egy sort. 
A Viticoop Kft. több mint 500 hektárnyi területen végzi az ültetvények gondozását. A csabagyöngye után már az Irsai Olivért szüretelik. 

– Az időjárás nem kedvez nekünk, látszanak már a fürtökön az aszály nyomai. Nem elég telítettek a szemek, viszont a minőséggel nincs probléma

– mondta el Tóth Dániel, a Viticoop Kft. ügyvezetője. Hozzátette: már március végén megtörtént a fakadás, majd a hideg ciklon visszavetette az ültetvényt a fejlődésben de az utána érkező csapadék és meleg idő begyorsította az érést
– Minden héten hétfőn mintát viszünk a laborba, az adott fajta beltartalmi értékeit, mustfokát ellenőrzik a borászok, ennek ismeretében kezdjük a szedést – mondta Tóth Dániel, majd kiemelte, hogy a nagy meleg felgyorsította a szőlőérést, várható, hogy több fajta együtt fog beérni. A napokban csaknem nyolcvan hektárnyi területen szedik az Irsait és a tervek szerint jövő keddre végeznek ezzel a fajtával. – Sok helyen volt jégverés és fagykár, az itteni szőlőből jut az ország másik borvidékére, sajnos nem minden marad itt – jegyezte meg az ügyvezető. Hozzátette: tavalyhoz képest az Irsai fajta ára emelkedett kis mértékben, a többiről még zajlanak a tárgyalások. Valószínűleg királyleánykával fogják folytatni, de augusztusban a előreláthatólag a chardonnay-t is szüretelik. 

 

Meg kell védeni a szüret előtt a termést

Szinte csak elvétve találni szüretelő brigádot a borvidéken. 
– Mindössze két-három csapatról tudunk, és csak azokat parcellákat szedik kézzel, ahová nem tud bemenni a szüretelőkombájn – mondta el Tóth Dániel. Náluk a növényvédelemre az idén kevesebbet költöttek. – Meteorológiai állomásokkal dolgozunk, a szoftver kalkulációja alapján május óta a lisztharmat-fertőzöttség veszélyének mértéke nem ment nyolcvan százalék alá. Elmondta azt is, hogy a lisztharmat mellett a peronoszpóra is jelen volt az ültetvényeken. Több helyen pedig hangágyúktól hangosak az ültetvények, próbálják a seregélyeket távol tartani ezzel a módszerrel. A borvidéken különböző új, rezisztens fajtákkal kísérleteznek, amelyek ellenállóbbak a kártevőkkel szemben. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában